Неизбрисив траг Алексе Шантића у српској књижевности

Поделите:

У Народној библиотеци „Владимир Гаћиновић“ у Билећи је, у оквиру серијала књижевних вечери посвећених најпознатијим српским књижевним ствараоцима, одржано вече посвећено великом српском пјеснику Алекси Шантићу, поводом 150 година од његовог рођења.

Директор Библиотеке Ирена Дунђер рекла је вечерас да је Шантић снажном емотивно-љубавном, социјалном и патриотском поезијом оставио неизбрисив траг у српској књижевности и да важи за једног од највећих пјесника са прелаза 19. на 20. вијек.

„Његове пјесме уткане су у антологије српског пјесништва. Заједно са Јованом Дучићем, Светозаром Ћоровићем, те Атанасијом Шолом значајно је допринио развоју српског књижевног круга у Мостару радом у Српском пјевачком и културно-умјетничком друштву `Гусле`, огранку СПКД `Просвјета`, те издавању часописа `Зора`, чију је традицију прије 14 година наставила `Нова Зора` коју издају одбори `Просвјете` у Билећи и Гацку“, истакла је Дунђерова.

Она је подсјетила да успомену на великог поету чува и традиционална манифестација „Шантићеве вечери поезије“ која се сваке године одржава у Мостару и Невесињу.

„Његове име носе многе и установе, школе, библиотеке, улице и тргови у српским земљама и региону. У Шантићеву част се додјељују и пјесничке награде“, навела је Дунђерова.

Одабране пјесме из пјесничког Шантићевог опуса читале су ученице Средњошколског центра „Голуб Куреш“ из Билеће Дарија Куљић, Анђела Џелетовић, Драгана Андријашевић, Татјана Ђорђић, Милица Куљић и Тијана Граховац.

Музичким акордима на гитари књижевно вече обогатио је музичар Павле Иковић изводећи и неке од Шантићевих пјесама које су музички обрађене.

Срна
Поделите:

2 Коментари

  1. ГДЕ СУ ДАНАС СРПСКИ РОДОЉУБИВИ ПЕСНИЦИ?

    То је био прави српски песник који је волео и љубио свој народ, а није мрзео ничији. Где су данас српски песници какви су постојали у српској тешкој а славној прошлости. Где су нове родољубиве песне данашњих српских песника у времену кад се врше највеће неправде према српском народу.
    Где сте сада српски родољубиви песници. Угледајте се на славног Шантића па родољубиво певајте о неправди која се данас, ништа мање него раније, наноси српском народу? Где сте да певате о правичности и поштењу о чему су певали и народни песници као у народној песми када мајка учи сина да пресуђује “ни по бабу ни по стричевима, већ по правди Бога истинога”.
    О чему певају данас српски песници, све нешто замумуљено и закукуљено да их ништа не разумеш, да сакрију истину, тобож кроз метафоре и алегорије. Певајте лепо, јасно и милозвучно а истинито баш као Шантић некада.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here