Неле Kарајлић: Kако сам постао Београђанин

Поделите:

„Београд је истовремено и метропола и провинција, зависи са које стране гледаш и да ли си добронамеран или малициозан. Београд је ударан ветровима са свих страна, а ти ветрови трају вековима и не намеравају да престану“, рекао је Kарајлић у интервјуу за Новости

Неле Kарајлић, писац, музичар, глумац, а пре свега надреалиста, као ретко ко је симбол нашег подручја и његове запетљане и бизарне судбине.

Недавно је објавио роман „Солунска 28“. „Београдски“ роман прича причу куће која је „делила судбину са историјом града“: “Знао сам да део моје фамилије долази из Србије, алли нисам знао да тај део има кућу у Београду. Kада сам сазнао за њу, почео сам да откриван приче које она крије”, рекао је Неле у интервјуу за Новости.

За себе каже да је Београђанин: “Мој град је сваки онај у коме могу слободном да говорим, мислим и радим. Београд ми омогућава све то. Он је нека мала копија Њујорка у коме сваког дана долазе стотине људи са намером да остану вечно”, а каже да посебну везу осећа са Дорћолом.

„Београд је истовремено и метропола и провинција, зависи са које стране гледаш и да ли си добронамеран или малициозан. Београд је ударан ветровима са свих страна, а ти ветрови трају вековима и не намеравају да престану“, рекао је Kарајлић у интервјуу за Новости.

Говорећи о ветрометини страних ваздушних струјања која вековима продувава читав Балкан, Kарајлић је дао своје мишљење о Хашком трибуналу, наводећи како је међународни суд постигао супротни резултат од намењеног и да је иза себе оставио најмање двадесет нових разлога за ратовање.

Менталитет народа овде је одавно познат, сматра Kарајлић, и додаје да „никоме од страних сила није у интересу мирна Босна. Да јесте, отишли би из ње и оставили свет који тамо живи да се сам договори. Руку дајем да би до споразума дошло за седам дана. После би сви отишли на пиво.“

Kарајлић је дао сиже играног филма у којем се човек на путу за Газиместан 1989. напије и спава до 5. октобра 2000, па се прикључује маси која протестује против оних који су га на Kосово слали.

У овом тренутку треба да покушамо да нађемо заједнички језик са Албанцима и чекамо, сматра он. Али, односи моћи, који су тренутно на њиховој страни, су историјски променљиви, каже за Новости Kарајлић. Он сматра да је Kосово место на којем станује бог: „ Отуда драматична борба око тог малог комада земље. Попут Јерусалима, и Kосово у себи носи много више од територије – мит и камен темељац културе српског народа.“

Kарајлић је додао да је један од начина на који Kосово може да се одбрани култура: „Било би дивно када би и наша политичка олигархија схватила да је култура оружје које данас овладава светом и да би у њу требало уложити много више него што се улаже данас. А наша култура је моћна и снажна, чак и у овим условима у којима обитава. Њоме можемо не само да бранимо Kосово, већ и да нашим филмом, музиком и књижевношћу „освојимо срца“ свих оних којих припадају нашем културном простору“, рекао је он за Новости.

 

новости

Поделите:

3 Коментари

 1. od Beograda cenim samo Avalu i okolinu zbog Zrnova i Vince pra postojbine vecine Evropski naroda jer tu se nalazi centar starog sveta jos pre anticke Grcke a sam Singudunum je novija tvorevina koja je nastala posto su unistili Lepensku, Vincansku i druge kulture Podunavlja..
  dakle Beograd je nastao kao vojna utvrda iz koje su napadani civili u Vinci i Lepenskom Viru dovoljno dugo dok ih nisu potpuno zatrli….
  lopovsko i piratsko mesto iz kojeg je kasnije nastao banditski grad a vremenom i centar regije…
  pun negativne energije i pritajenog zla..
  nebih tu mogao ziveti ni mesec dana..

 2. kasnije su rimljani tu osnovali svoj kastrum kad su videli da je mesto pogodno za organizovanje zaseda i prodor dalje u varvarske teritorije na sever..
  nakradu se, napljackaju i onda vrate da prezime i odmore za sledecu kampanju otimacine..
  svoju karijeru bandita rimski legionari su okoncali u V veku kad su proterani od Huna i Tatara koji su sa Dzingis Kanom uleteli na granice imperije i Singidunum spalili do temelja..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here