НЕСТАЛА ЛУБАРДИНА СЛИKА ОД МИЛИОН ЕВРА: Чувеном платну “Индустријализација” губи се сваки траг

Поделите:

Чувена слика Петра Лубарде “Индустријализација”, која је деценијама била у Дому синдиката, нестала је, сазнаје ексклузивно “Блиц”.

Дворана Дома синдиката пре неколико месеци је добила новог газду – фирму „МЦФ Мегаком филм“. Власник је преузео на себе обавезу да адаптира биоскопске сале и други простор унутар дворане, а бригу о свим уметнинама требало је да преузме Министарство културе.

– Људи задужени за адаптацију су пре више месеци ушли у Дом синдиката. Простор је одмах рашчишћен, а све вредне ствари и уметнине је требало да буду премештене на одговарајућа места – каже извор “Блица” упознат са приликама у овој установи након промене власника.

Међутим, чувеном Лубардином уметничком делу, вредном више од пола милиона евра, које је стајало на улазу у највећу салу у дворани, ту се губи сваки траг.

– Све ствари су конзервиране и чувају се на сигурном. Све осим поменуте слике и веома старих оргуља које су у тој преметачини загубљене – каже извор “Блица”.

Након провере надлежних, после неколико месеци је утврђено да су оргуље на рестаурацији, али шта је са сликом, нико не зна.

Пошто је слику “Индустријализација”, изузетно велике вредности, требало да преузме Министарство културе, питали смо их шта је са платном.

– Kако су констатовали кустоси Музеја савремене уметности који су посетили Дом синдиката на захтев Министарства културе и информисања, слика Петра Лубарде “Индустријализација” из 1959. године налази се у простору сценске куле у овој згради – стоји у писаној изјави коју нам је доставила прес служба Министарства на чијем је челу Владан Вукосављевић.

Међутим, како смо незванично сазнали, слика већ месецима није у Дому синдиката и не постоје ни техничке могућности да се она чува тамо јер је због реконструкције у згради све срушено, па и сценска кула.

– Пре четири месеца из дворане је све што је било вредно изнесено. После тога су почели и радови. Овде је тренутно све у рушевинама, радови су у току и нема говора да је та слика, као и остали уметнички предмети, сада тамо – каже наш извор.

Ни у Легату Петра Лубарде не знају где је тренутно ова вредна слика.

– Та слика није код нас и не знамо ништа о њој. Kод нас је само збирка из 1974. године – поручују за “Блиц” у Легату.

Kако сазнајемо, и председница Скупштине Маја Гојковић је упозната са ситуацијом и такође покушава да нађе одговор на питање где је вредна уметнина.

– Једна опција, у коју нико не жели да поверује и која је најмање вероватна, јесте да ју је неко ко је имао приступ украо. Друга, вероватнија, јесте да је у питању немар и да је загубљена, али се онда поставља питање како је то могуће с обзиром на то да је ово дело огромних димензија – открива наш саговорник.

У сваком случају, шта год истрага да покаже, реч је о великом скандалу и срамоти која показује како се надлежни односе према неким од најважнијих дела српског сликарства.

“Индустријализација”- вредност на тржишту и до милион евра

Процењује се да је вредност платна „Индустријализација“ Петра Лубарде између пола милиона и милион евра. Слика је величине гарсоњере, а у холу дворане Дома синдиката је од 1961. године када је одржана оснивачка скупштина Самита несврстаних. Насликана је две године раније, 1959.

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here