NESTALA LUBARDINA SLIKA OD MILION EVRA: Čuvenom platnu “Industrijalizacija” gubi se svaki trag

Podelite:

Čuvena slika Petra Lubarde “Industrijalizacija”, koja je decenijama bila u Domu sindikata, nestala je, saznaje ekskluzivno “Blic”.

Dvorana Doma sindikata pre nekoliko meseci je dobila novog gazdu – firmu „MCF Megakom film“. Vlasnik je preuzeo na sebe obavezu da adaptira bioskopske sale i drugi prostor unutar dvorane, a brigu o svim umetninama trebalo je da preuzme Ministarstvo kulture.

– Ljudi zaduženi za adaptaciju su pre više meseci ušli u Dom sindikata. Prostor je odmah raščišćen, a sve vredne stvari i umetnine je trebalo da budu premeštene na odgovarajuća mesta – kaže izvor “Blica” upoznat sa prilikama u ovoj ustanovi nakon promene vlasnika.

Međutim, čuvenom Lubardinom umetničkom delu, vrednom više od pola miliona evra, koje je stajalo na ulazu u najveću salu u dvorani, tu se gubi svaki trag.

– Sve stvari su konzervirane i čuvaju se na sigurnom. Sve osim pomenute slike i veoma starih orgulja koje su u toj premetačini zagubljene – kaže izvor “Blica”.

Nakon provere nadležnih, posle nekoliko meseci je utvrđeno da su orgulje na restauraciji, ali šta je sa slikom, niko ne zna.

Pošto je sliku “Industrijalizacija”, izuzetno velike vrednosti, trebalo da preuzme Ministarstvo kulture, pitali smo ih šta je sa platnom.

– Kako su konstatovali kustosi Muzeja savremene umetnosti koji su posetili Dom sindikata na zahtev Ministarstva kulture i informisanja, slika Petra Lubarde “Industrijalizacija” iz 1959. godine nalazi se u prostoru scenske kule u ovoj zgradi – stoji u pisanoj izjavi koju nam je dostavila pres služba Ministarstva na čijem je čelu Vladan Vukosavljević.

Međutim, kako smo nezvanično saznali, slika već mesecima nije u Domu sindikata i ne postoje ni tehničke mogućnosti da se ona čuva tamo jer je zbog rekonstrukcije u zgradi sve srušeno, pa i scenska kula.

– Pre četiri meseca iz dvorane je sve što je bilo vredno izneseno. Posle toga su počeli i radovi. Ovde je trenutno sve u ruševinama, radovi su u toku i nema govora da je ta slika, kao i ostali umetnički predmeti, sada tamo – kaže naš izvor.

Ni u Legatu Petra Lubarde ne znaju gde je trenutno ova vredna slika.

– Ta slika nije kod nas i ne znamo ništa o njoj. Kod nas je samo zbirka iz 1974. godine – poručuju za “Blic” u Legatu.

Kako saznajemo, i predsednica Skupštine Maja Gojković je upoznata sa situacijom i takođe pokušava da nađe odgovor na pitanje gde je vredna umetnina.

– Jedna opcija, u koju niko ne želi da poveruje i koja je najmanje verovatna, jeste da ju je neko ko je imao pristup ukrao. Druga, verovatnija, jeste da je u pitanju nemar i da je zagubljena, ali se onda postavlja pitanje kako je to moguće s obzirom na to da je ovo delo ogromnih dimenzija – otkriva naš sagovornik.

U svakom slučaju, šta god istraga da pokaže, reč je o velikom skandalu i sramoti koja pokazuje kako se nadležni odnose prema nekim od najvažnijih dela srpskog slikarstva.

“Industrijalizacija”- vrednost na tržištu i do milion evra

Procenjuje se da je vrednost platna „Industrijalizacija“ Petra Lubarde između pola miliona i milion evra. Slika je veličine garsonjere, a u holu dvorane Doma sindikata je od 1961. godine kada je održana osnivačka skupština Samita nesvrstanih. Naslikana je dve godine ranije, 1959.

 

Blic

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here