Његову причу мало ко зна: Побегао из логора, био на Голом отоку, грешком му дијагностиковали рак

Поделите:

Власта Велисављевић је један од најбољих српских глумаца али мало ко зна да је његова животна прича толико тужна и узбудљива да би од ње могао да се направи неки добар холивудски филм.

Супруга је морала да га се одрекне док је био у логору из кога је успео да побегне, а нешто касније у животу погешно су му дијагностиковали рак, а доживео је и клиничку смрт.

Доајен српског глумишта био је заточених нацистичког и комунистичког логора, а из нацистичког је успео да побегне 1944.

– Спасло ме је то што сам био млад и здрав јер су ме, уместо да ме пошаљу у гасну комору, нацисти користили као радну снагу у фабрици граната и оружја у Дортмунду. Један од мајстора у тој фабрици узео ме је за свог помоћника. Дао ми је немачку пропусницу, која ми је, кад сам већ побегао из логора, помогла да се преко Минхена најпре дочепам Загреба, а онда Земуна и Београда -испричао је Власта Велисављевић у једном интервјуу.

Kао студент треће године Академије драмских уметности одведен је најпре у затвор на Бањицу, а потом на Голи оток. Тамо је провео три године.

– На моју су жену тих година вршили притисак да ме се одрекне. И одрекла ме се. Али ме је и чекала, мислећи да ћу разумети и да ћемо наставити тамо где смо стали. Kако да наставимо? То не може. Нисам хтео да јој опростим – испричао је глумац који каже да су око њега биле жене које су пристајале на тешке услове, али се нису одрицале својих мужева.

Власта је говорио и о условима на Голом отоку.

– Нећу заборавити ту чувену ћелију 17а на Бањици из које су ме послали на Голи оток. Био је то најперфиднији могући затвор са свим средствима за мучење људи, а једна од њих је била и та ћелија. Мала, уска, не можеш да се исправиш. Делио сам је са оцем Воје Брајовића, Вукотом, који је био војно лице и изјаснио се за Совјетски Савез – испричао је он у интервјуу.

Његова супруга се након свега поново удала и са тим човеком је отишла у Америку. Са њом има и ћерку која је, када је стасала, због тешке ситуације отишла у Америку за мајком где и данас живи са његовим унуцима. Власта Велисављевић је у свом животу имао три жене и истицао је да му је трећи брак био најслађи.

Овај велики глумац је током живота доживео и клиничку смрт, а када се пробудио из коме вратио се на позоришну сцену. Пре две године онколог му је дијагностиковао рак и рекао да мора да иде на зрачења, али Власта је то одбио да би, на крају, други доктор увидео да му заправо није ништа.

 

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here