НУШИЋИЈАДА У ИВАЊИЦИ: Општи џумбус од 24. августа

Поделите:

Ова манифестација је покренута 1967. на иницијативу редитељке Соје Јовановић као фестивал филмске комедије, да би је након 38 година паузе 2010. године обновила група младих са жељом да ту манифестацију врате на “старе стазе”

Под слоганом “Општи џумбус”, од 24. до 27. августа у Ивањици биће одржана “Нушићијада”, ивањички празник културе, забаве, хумора и радости, а програм ће бити посвећен обележевању пола века од њеног зачетка.

Глумац Милан Милосављевић, који ће осми пут бити у улози Бранислава Нушића и на три дана преузети кључеве града, рекао је на данасњој конференцији за новинаре у Београду да током “Нушићијаде” сви “дишу истим срцем и душом”, обучени у костиме из Нушићевог доба, и цео град се тада претвара у једну сцену.

Он је подсетио да је “Нушићијада” покренута 1967. на иницијативу редитељке Соје Јовановић као фестивал филмске комедије, да би је након 38 година паузе 2010. године обновила група младих са жељом да ту манифестацију врате на “старе стазе”.

Учесник првих “Нушићијада” сценограф Тодор Лалицки сећа се да је то било време општег узлета у држави, узлета децентрализоване културе која се ослободила цензуре реалног социјализма и тада су се издвојиле две манифестације “Нушићијада” и “Чивијада” у Шапцу.

Лалицки се данас сећа Ивањице и Нушићијаде по радости, смеху и срећи која се видела и осећала на сваком кораку.

Координатор фестивала Вера Јовановић каже да им је жеља да овогодишњим програмом пошаљу поруку да се више не сме поновити да “политички обрачуни замрзну Нушићијаду”, то како је Милена Драгићевић Шешић рекла “конфузно ћутање” због кога је током пет деценија “Нушићијада” организована само 13 пута.

Јовановић је најавила да ће на почетку “Нушићијаде” шаљивим признањима захвалити свим својим пријатељима, да ће град добити нове кулисе и капије, а оживиће и филмску сцену на отвореном коју ће отворити Здравко Шотра који је у Ивањици са Петром Божовићем снимао серију “Више од игре”.

Програм ће обухватити позоришне представе, филмове, концерте, перформансе, трибине, садржаје за најмлађе.

Народно позориште из Београда гостоваће са представом “Кир Јања”, а Народно позориште “Стерија” из Вршца са “Ожалошћеном породицом”.

Јовановић је најавила и Зорана Кесића са редакцијом “Њуз.нет” и специјалним гостом Драгољубом Дражом Петровићем који ће приредити програм “Виђен си за 24 минута”, затим “Станд доwн” са Небојшом Миловановићем, концерте Сергеја Цхетковића, “Белграде Диxиленд оркестра”, групе “Пилоти”, јутарњи концерт “Wондер Стринг квартета” и стране госте – “Стрит театар” из Кракова и холандски састав “Спијкерс”.

Председник жирија конкурса “Нушићијаде” за најбољу стиричну причу, уредник монографије о пола века “Нушићијаде” Петар Арбутина истакао је да је та манифестација “једини прави аутентични културни инцидент” и “једини аутентични градски фестивал”.

Он је додао да, иако му је одувек основна дисциплина била “пливање против струје”, није веровао да “Нушићијада” може да се “раскрупњује до размера да је немогуће не видети је”.

Кесић се присетио да је у Шотриној серији “Више од игре” осетио дух господства и хумора који осећа сваке године у Ивањици.

За њега је “Нушићијада” последња “журка на крају распуста” након чега почиње нову сезону своје емисије.

“Наш репро материјал је лаж, недоследност, патетика. Ми се бавимо ђубретом и након распуста, када читамо лепу литературу, гледамо филмове, враћамо се праћену вести и ђубрету, а Ивањица, то лепо месташце, ми сваке године улије самопоуздање да се вратим послу”, рекао је Кесић.

“Нушићијаду” је током седам година, од обнављања фестивала, посетило, према речима менаџера Туристичке организације Ивањица Милоја Остојића, 200.000 људи.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here