Откривена спомен-плоча Миодрагу Петровићу Чкаљи

Поделите:

Спомен-плоча рослављеном српском глумцу Миодрагу Петровићу Чкаљи откривена је у Ресавској улици, на згради у којој је он живео последњих 30 година

“То је мали део захвалности које Београд и Србија дугују Чкаљи и надам се да ћемо у будућности можда моћи да направимо и неку награду, да нађемо још начина како ће Чкаља живети, не само кроз своје серије које се и данас гледају”, рекао је приликом откривања спомен-плоче градски менаџер Горан Весић.

 Фото: ТанјугНа тај начин, сматра Весић, показује се да се чува традиција Савског венца, јер треба да се зна где су живели знаменити људи који су били важни за наше друштво и културу.

Миодраг Петровић Чкаља био је један од наших најважнијих глумаца 20. века, рекао је Весић.

“Заиста смо показали да водимо рачуна и да желимо да се одужимо људима који су значајни за наше друштво. Наша обавеза је да се сећамо ових људи и последњих година, урадили смо много. На Савском венцу смо подигли споменик Милутину Миланковићу, на Врачару смо обележили 20-ак зграда баш на овакав начин, на местима где су живели знаменити људи, који су важни за наше друштво”, каже Весић.

Историја сећања веома је важна, подвлачи градски менаџер и каже да се тако показује да смо друштво које зна, макар постхумно, да се одужи тим људима.

“Успостављамо нове стандарде и показујемо да смо град који се сећа својих знаменитих људи и своје историје. Ко не памти своју историју и не учи из ње, нема много наде да у будућности не понавља сличне грешке”, рекао је Весић.

Председница Општине Савски венац, Ирена Вујовић, је рекла да је је спомен- плоча мали знак како је општина, у сарадњи са градом, изашла у сусрет пре свега грађанима, породици преминулог Чкаље, као и да ће се трудити да у наредном периоду све истакнуте личности добију своје спомен-плоче, те да се реновирају постојећи споменици.


Чкаљин син Чедомир Петровић захвалио је Мири Гајић, која је покренула иницијативу за постављање спомен-плоче, рекавши “да ње није било, не би било ни ове плоче”.

Захвална је и унука Јована, која је окупљенима рекла да јој је драго због људи који ће пролазити овуда и сетити се некога кога су волели.

“Што је најбитније, и неке нове генерације пролазиће овуда и сазнаће нешто ново”, рекла је Петровић.

Спомен-плоча налази се на згради у Чкаљином сокачету у Ресавској улици, уз подсећање да је ту живео последњих 30 година свог живота.

Плочу су поставили Град Београд и Општина Савски венац.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here