Откривене нове странице дневника Ане Франк на којима пише о сексуалности, контрацепцији и проституцији

Поделите:

Написала је и безобразну шалу: “Знаш ли зашто су немачке девојке из Вермахта у Холандији? Да би служиле као душеци за војнике.”

Истраживачи су открили две странице прекривене браон гумираним папиром из дневника Ане Франк на којима је писала безобразне шале и објашњења о сексу, контрацепцији и проституцији.

“Свако ко је прочитао ове пасусе није могао да се не насмеши”, рекао је Франк ван Вре, директор холандског Института за студије рата, Холокауста и геноцида који је спроводио истраживање. “Безобразне шале су класици. Оне чине очигледним да је Ана, поред даровитости, била као и свака друга девојчица.”

Ана, која је тада имала 13 година, написала је те две странице 28. септембра 1942, мање од три месеца пре него што је њена породица почела да се крије у тајној просторији куће поред канала у Амстердаму.

Kасније их је прекирла браон папиром и њихов садржај био је непознат деценијама.

Истраживачи су блицем осветлили позедину папира и фотографисали, а потом су искористили софтер за анализирање слика који је разазанао шта пише на страницама, јер је се на њима преклапало више текстова, преноси Гардијан.

Ана је често измишљала ситуације како би јој било лакше да пише о осетљивим темама, каже Роналд Леополд, извршни директор Музеја Ане Франк. На овим страницама пише замишљеној другарици Kити.

У пасусу о сексу, Ана описује како девојци циклус почиње око 14. године и да је то “знак да је она зрела за односе са мушкарцем, али да се то наравно не ради пре брака.”

О проституцији је написала: “Сви мушкарци, ако су нормални, иду са женама, такве жене им прилазе на улици и онда они иду заједно. У Паризу постоје велике куће за то. Тата је био тамо.”

Написала је и безобразну шалу: “Знаш ли зашто су немачке девојке из Вермахта у Холандији? Да би служиле као душеци за војнике.”

Ана је писала дневник док се са породицом крила више од две године. Породици је храну и потребштине доносила мрежа помоћика до 4. августа 1944 када су Франкови откривени и депортовани у Аушвиц.

Само је Анин отац, Ото Франк, преживео рат. Ана и њена сесра су умрле у кампу Берген-Белсен. Ана је имала 15 година.

 

недељник

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here