Отворено Стеријино позорје у Новом Саду

Поделите:

Свечаном беседом глумице Мирјане Гардиновачки и балетском представом “Ко то тамо пева” Народног позоришта Београд вечерас је у Новом Саду отворен 62. позоришни фестивал Стеријино позорје.

Глумица и добитница две стеријине награде Мирјана Гардиновачки рекла је са дасака Српског народног поришта да се диви својим колегама које упркос тешкој ситуацији у култури “истрајавају и постижу завидне уметничке резултате”.

“У позоришту ништа не иде глатко. Не би ишло глатко ни да имамо идеалне услове, а камоли кад се нађете у овим нашим, где су улагања у културу сведена на минимум. Ја се заиста дивим својим колегама који упркос свему истрајавају и постижу завидне уметничке резултате”, рекла је Гардиновачки.

Према њеним речима, у Србији је данас наступило “чудно невреме” у коме се “прогања, забрањује, дисквалификује и блати сваки уметник који се усуди да јавно проговори о ситуацији у култури и друштву”.

Критиковала је и “накарадни тренд” у појединим медијима, оценивши да су дозволили себи да “промовишу све чега би се нормалан, частан и пристојан човек стидео”.

“Позориште често називамо огледалом друштва. Иако нема моћ да решава проблеме, има мисију и обавезу да, бавећи се човеком и друштвом, указује на те исте проблеме”, рекла је Гардиновачки.

У такмичарској селекцији ове године је девет представа, а Фестивал се одржава под слоганом “Породични и други демони”.

Такмиче се представе “Ожалошћена породица” у режији Игора Вука Торбице, “Ружа увела” у режији Милана Нешковића, “На Дрини ћуприја” Кокана Младеновића, “Електра” у режији Иве Милошевић, као и “Хипноза једне љубави” по тексту и режији Душка Ковачевића.

У селекцији су и представе “Моје дете” Стојана Срдића и Ане Ђорђевић, “Ново доба” у режији Дина Мустафића, “Деца радости” у режији Снежане Тришић и “Маестро” коју је режирао Милан Нешковић.

У нетакмичарској селекцији “Кругови” фокус ће бити на драмским ауторима у земљама региона.

Позорје ће трајати до 3. јуна у Српском народном позоришту у Новом Саду, а на самом крају у част награђених биће одиграна представа “Како је добро видети те опет” Олге Димитријевић.

РТС, Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here