Овако је Чкаља пре 32 година објаснио како живи просечан функционер! ВИДЕО

Поделите:

Велики југословенски глумац.Миодраг Петровић Чкаља 1985. гадине направио је скеч о животу функционера у Југославији, који и данас може да се примени.

Друштвеном мрежом Фејсбук скеч је постао виралан и поново популаран.

“Према последњим подацима у Југославији трајно или привремено живи 50.000 функционера. То је, признаћете, један сасвим пристојан град, град какав се само пожелети може. У њему постоје само боље четврти. Ту нема стамбеног проблема, нема подстанара, нема станова солидарности.

Град је састављен од вила са базенима, од овећих засебних кућа, од мирних улица, баштица пуних цвећа, у којима скакућу педигрирани кучићи, који хоће и да уједу, како пише и на упозорењу. Овде свака кућа има гаражу, телефон и грејање.

Овде нема незапослених, запосленост је већа него у Словенији, нико не ради у непосредној производњи, сви раде у администрацији, лични дохоци су на високо задовољавајућем нивоу, а плата се прима редовно, без обзира на рад и залагање.

У граду већина њих има своје кабинете, а свако има своју фотељу. Има овде и старих лица, али нико не мора у пензију по сили закона. Има и младих, али они су сврстани у категорију немоћних лица, јер не би могли да опстану без помоћи својих старијих.

Овде се сви ословљају са друже и другарице, али владају господски манири. Јавни саобраћај не постоји, пошто се сви возе друштвеним колима, а појединци у малим удобним авионима или хеликоптерима.

Вода не представља проблем, јер киселе воде има колико треба. Становници овога града у позоришту седе у првом реду, у биоскопу у ложи, а на утакмицама само на западној трибини, и то у специјално направљеним за њих просторијама.

Kомшије се не обилазе по кућама јер се виђају на састанцима, пријемима и свечаним отварањима. Становници овога града обожавају лов, то им је хоби, а спортом се баве као председници управе фудбалских клубова.

Град није подељен на општине, него на републике и покрајине. И ако овај град има какву ману, једина мана му је што није ушорен, него се простире од Јасеница до Ђевђелије и од Суботице, па до Сплита.

Али како расте број функционера, тако се и град попуњава и шири. У комунизму, када сви будемо функционери, биће то једна огромна чврста урбана функционална целина. За сада то је само пионирско насеље, прототип града из бољег мало сутра”.

 

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here