Педесет година ансамбла „Ренесанс”

Поделите:

Пре пола века, тројица младића, ентузијаста, заљубљена у музику и звуке прохујалих времена основала су ансамбл „Ренесанс” (Миомир Ристић, Драган Млађеновић и Љубомир Димитријевић). Од онда су приредили неколико хиљада концерата широм света, одушевљавајући публику где год су свирали на аутентичним копијама старих инструмената, и још више жаром интерпретација. Кроз њихов ансамбл прошло је око 150 музичара и сви су се „заразили” њиховим ентузијазмом, енергијом, музикалношћу.

Тако је било и на променадном концерту 10. фебруара, у Коларчевој задужбини, првом у овој години њиховог великог јубилеја, на коме су најпре оживели звуци из Сан Сусија, двора најмузикалнијег владара у читавој историји, Фридриха Великог, који је био одличан флаутиста, који је учио код чувеног Јоакима Кванца, где су музицирали браћа Бенда, браћа Граун, Карл Филип Емануел Бах и његов славни отац Јохан Себастијан, у који су радо долазили Волтер и Русо. Чудесно умеће Љубомира Димитријевића на читавој серији дувачких инструмената, на челу са флаутама, дошло је до пуног изражаја. У дочаравању атмосфере много су му помогли Катарина Божић, са гласом као од срме и контратенор Предраг Ђоковић, који се изванредно уклопио у ову причу о прохујалом времену певача – кастрата.

Из 18. века вратили су се музиком Хенрија Осмог у 16. век, у коме је овај свирепи владар волео да музицира заједно са ћерком Елизабетом која је свирала вирџинал. Поред дела Џона Дауленда и Томаса Морсија чули смо и његову Фантазију.

У трећем делу вратили су нас у 13. век, на двор Алфонса Мудрог, где је Мартин Кодиш написао Седам љубавних песама на галицијско-португалском језику који је у средњем веку био песнички језик шпанског двора. Скупини од петнаестак изврсних музичара придружила се (такође јединствена) Соња Калајић, виолинисткиња која свира и на тестери, играјући са кастањетама. На крају концерта, као у Хајдновој „Симфонији растанка”, уметници су један по један напуштали сцену. Ми се искрено надамо да „Ренесанс” то неће учинити и да ће лепота и искреност њиховог музицирања освојити и овај миленијум.

Гордана Крајачић

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here