Последња тајна серије “Врућ ветар”: Шурду је требало да глуми Лане Гутовић

Поделите:

“Мало је познато да је Шурду требало да игра Лане Гутовић, да је Фиргу требало да игра Бата Стојковић, али је изабран Чкаља, што је сасвим довољно за есејистичке расправе о трци за главне роле у ‘Врућем ветру’. Само је Бора Тодоровић био сигуран”

“Много година касније од тог парчета универзума који је опчинио Црни Роко (серија “Kуда иду дивље свиње”) и који се могао преселити у било које предграђе где обитавају слични хохштаплери, Љубиша Самарџић постаје Шурда, у бриљантно написаној телевизијској серији “Врућ ветар” Синише Павића.

Док писац Иво Штивичић у предвечерје маспока пише “Kуда иду дивље свиње”, где нема похвале ни злу ни добру, нити катарзе која се очекује до последњег кадра, већ се чини да ће, како се показало, банде кријумчара победити идеологије и револуције, ратове и жртве, победнике и губитнике, Синиша Павић описује човека који при доласку на овај свет није извукао добре карте, нема друштвени статус и припада армији аутсајдера”, пише Александар Апостоловски у тексту о недавно преминулом великану глумишта Љубиши Самарџић, за нови Недељник који је на киосцима од четвртка 14. септембра.

“Али тај мали човек, тај Шурда, тај Љубиша Самарџић, скида црни шешир Црног Рока и ставља смешну капу, или шта ли је већ, и креће у незаборавну потрагу за оним кораком који неће бити довољно велики за човечанство, али ће бити велики за Шурду”, пише аутор.

“Мало је познато да је Шурду требало да игра Лане Гутовић, да је Фиргу требало да игра Бата Стојковић, али је изабран Чкаља, што је сасвим довољно за есејистичке расправе о трци за главне роле у ‘Врућем ветру’. Само је Бора Тодоровић био сигуран, стварајући једну од најбољих епизодних улога икада одиграних.

Смоки је, селећи се из лика у лик, заправо играо као што је Стјепан Бобек шутирао лопту. Било је далеко издржљивијих фудбалера од Штефа. Није имао нарочити скок, ни робустност, али је Бобек био мозак. Он је у фудбалу видео оно што се није видело са трибина. Дриблинг му је био економичан, асистенције су следиле у наносекунди. Kад би загустило, тренер би му говорио: Штеф, узмеш лопту и даш гол…”

 

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here