Промоција награђене књиге Зоје Бојић: Антички историографи уметности и Калистрат о скулптури

Поделите:

У Малој сали Задужбине Илије Милосављевића Коларца, у среду 28. марта 2018. године,  одржан је разговор о књизи Зоје Бојић „Антички историографи уметности и Калистрат о скулптури.

О делу награђеном признањем „Никола Милошевић”  Радио Београда 2 за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије у 2017. години, говорили су чланови жирија др Ива Драшкић Вићановић, др Мило Ломпар, др Драган Проле (председник), главни и одговорни уредник Радио Београда 2 Радоман Кањевац и ауторка Зоја Бојић.

Књига Зоје Бојић у издању Завода за уџбенике и Досије студија представља синтетичку студију пет најзначајнијих античких историографа (Филострат старији, Филострат млађи, Калистрат, Плиније старији, Витрувије), чије су анализе уметничких дела и свих темељних феномена уметности сачуване и вековима су представљале узор и образац конкретних уметничких пракси. Према мишљењу жирија за Награду „Никола Милошевић, основни квалитет те студије заснива се на синтези вишегодишњег преводилачког рада са старогрчког и латинског језика током којег   је Зоја Бојић превела античке историографе на српски језик, и истраживала њихове улоге у европској модерности и савремености.

Зоја Бојић је ауторка 12 научних монографија и већег броја научних радова. Дугогодишњи је предавач више предмета из области историје уметности на Универзитету Новог Јужног Велса у Сиднеју, у Аустралији (од 2005), и на Аустралијском националном универзитету у Канбери (2008 –2012).

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here