Раде Шербеџија добио понуду која се не одбија

Поделите:

ЗАГРЕБ Прослављени хрватски филмски и позоришни глумац српског порекла Раде Шербеџија позван је да буде члан Америчке академије филмских уметности и науке, која окупља филмске професионалце из целог света.

Шербеџија би на овај начин био један од чланова који, између осталог, учествују и у одлучивању о добитницима престижне филмске награде Оскар.

Академија има чланове из 57 земаља, међу којима је и Хрватска.

У својој каријери која обухвата чак пола века, познати глумац је остварио више од 150 улога у домаћим и страним филмовима.

Глумачка остварења је оказао и у познатим холивудским хитовима „Очи широм затворене” Станлија Кјубика, „Немогућа мисија 2” Џона Вуа, „Здрпи и бриши” Гаја Ричија, „Свемирски каубоји” Клинта Иствуда.

Његов редатељски филмски првенац „Ослобођење Скопља” (2016.), у којем глуми и главну улогу, приказан је на више од десет престижних фестивала Еуропе и САД-а, а прошле године изабран је као македонски кандидат за 89. награду Осцар у категорији најбољег филма на страном језику, пренели су хрватски медији.

Шербеџија се недавно вратио из Америке где је у марту и априлу снимао филм „Поносна Мери”, у којем му је партнер био Дени Гловер, а чија се премијера очекује следеће године, гостовао је у популарној серији „Црна листа”, а имао је и премијеру филма „Обећање”редитеља Терија Џорџа, у којем игра уз Кристиана Балеа и Оскара Исака.

Свакога лета борави на Брионима где игра у Позоришту Ulysses, чији је оснивач, а овогодишњу, 17. сезону отвориће концертом с двојицом виртуоза на гитари – Влатком Стефановским и Мирославом Тадићем, уз госте Дамира Урбана и виолинисткињу Ивет Корнелију.

У јулу и августу Шербеџија ће наступити у улози Креонта у представи „Антигона – 2000 година касније” и у насловној улози најдуговјечније представе тог позоришта „Краљ Леар”, у Тврђави Минор.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here