Ramštajn na meti kritika da je prešao sve granice zbog novog spota: Žuta zvezda, omče oko vrata, zarobljenici

Podelite:

U jednom delu spota za pesmu “Deutschland” koji je emitovan na sajtu grupe, prikazani su muzičari u odeći koja podseća na uniforme zarobljenika za vreme nacizma, sa omčama oko vrata i kako čekaju da budu obešeni

Nemačka metal indastrijal grupa “Ramštajn”, poznata po provokacijama, kritikovana je juče zbog video klipa u kojem su članovi benda prikazani kao zarobljenici nacističkog koncentracionog logora. Grupu su kritikovali i zvaničnici vlade kao i predstavnici Jevreja.

“Prikazivanje muzičara Ramštajna kao zatvorenika koncentracionog logora koji čekaju smrtnu kaznu predstavlja prelazak crvene linije”, izjavio je Feliks Klajn nemački zvaničnik kancelarije zadužene za pitanja o antisemitizmu, prenosi Indipendent.

Bivša predsednica Jevrejskog saveta Šarlot Knobloh ocenila je da je grupa prešla sve granice sa takvim spotom.

“Bezobziran je i neozbiljan način na koji grupa skreće pažnju sa patnje i ubijanja miliona ljudi, a to još radi u zabavne svrhe”, rekla je ona.

U jednom delu spota za pesmu “Deutschland” koji je emitovan na sajtu grupe, prikazani su muzičari u odeći koja podseća na uniforme zarobljenika za vreme nacizma, sa omčama oko vrata i kako čekaju da budu obešeni.

Pevač “Ramštajna” Til Lindeman ima ranu na obrazu i desnom oku, dok gitarista nosi žutu zvezdu na uniformi.

“Šoa ne sme da se koristi u reklamne svrhe”, izjavio je član nemačke Liberalne stranke Aleksander Graf Lambsdorf.

U nekoliko navrata su kritikovani da su bliski nacističkoj ideologiji što oni kategorično odbacuju, navodeći da tu ideologiju zapravo ismevaju na svoj način i da nemaju nikakve veze sa ekstremnom desnicom.

Nedeljnik

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here