Рибарска Бања чува успомену на Вукашина Вулета Јевтића

Поделите:

„Вулетови дани” у част композитора и певача Радио Београда одржавају се у оквиру „Културног лета Рибарске Бање”

КРУШЕВАЦ – Манифестација „Културно лето Рибарске Бање” оживеће вечерас сећање на чувеног певача Радио Београда и композитора из времена Краљевине Србије, Краљевине СХС и социјалистичке Југославије – Вукашина Вулета Јевтића. Успомена на човека рођеног у Росици крај Рибарске Бање, који је, дружећи се са Властимиром Павловићем Царевцем, сачувао од заборава највредније благо наше музичке баштине, негује се већ 19 година у оквиру музичке манифестације „Вулетови дани”.

Вукашин Вуле Јевтић (1913–1981) аутор је бројних народних песама, међу којима је најпознатија „Још литар један”. Живот је посветио музичком стваралаштву, али су му логори на Бањици и Дахау узели добар део живота. После ослобођења 1945. постао је добитник Естрадне награде Југославије.

У част Вулета Јевтића, пред гостима Рибарске Бање наступиће оркестар Душана Дуце Пејчића, шефа Оркестра Телевизије Крушевац, добитника бројних награда за свирање на хармоници и компоновање, међу којима је прво место на фестивалу „Илиџа 2012”, за песму „Босно, земљо од мерака”. На вечери посвећеној Вулету уредница Културног центра Крушевца Јелена Протић Петронијевић представиће прву књигу Душана Пејчића „Деветка”, збирку анегдота из култне кафане „Девет Југовића”, која је налазила преко пута Крушевачког позоришта и била стециште глумаца, боема и музичара. Вече ће улепшати и певачица изворних народних песама Радмила Бајић, као и певачи Предраг Симић и Мића Ђивановић, али и првак Крушевачког позоришта Милија Вуковић и глумац Драган Ракић Сингер.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here