Ribarska Banja čuva uspomenu na Vukašina Vuleta Jevtića

Podelite:

„Vuletovi dani” u čast kompozitora i pevača Radio Beograda održavaju se u okviru „Kulturnog leta Ribarske Banje”

KRUŠEVAC – Manifestacija „Kulturno leto Ribarske Banje” oživeće večeras sećanje na čuvenog pevača Radio Beograda i kompozitora iz vremena Kraljevine Srbije, Kraljevine SHS i socijalističke Jugoslavije – Vukašina Vuleta Jevtića. Uspomena na čoveka rođenog u Rosici kraj Ribarske Banje, koji je, družeći se sa Vlastimirom Pavlovićem Carevcem, sačuvao od zaborava najvrednije blago naše muzičke baštine, neguje se već 19 godina u okviru muzičke manifestacije „Vuletovi dani”.

Vukašin Vule Jevtić (1913–1981) autor je brojnih narodnih pesama, među kojima je najpoznatija „Još litar jedan”. Život je posvetio muzičkom stvaralaštvu, ali su mu logori na Banjici i Dahau uzeli dobar deo života. Posle oslobođenja 1945. postao je dobitnik Estradne nagrade Jugoslavije.

U čast Vuleta Jevtića, pred gostima Ribarske Banje nastupiće orkestar Dušana Duce Pejčića, šefa Orkestra Televizije Kruševac, dobitnika brojnih nagrada za sviranje na harmonici i komponovanje, među kojima je prvo mesto na festivalu „Ilidža 2012”, za pesmu „Bosno, zemljo od meraka”. Na večeri posvećenoj Vuletu urednica Kulturnog centra Kruševca Jelena Protić Petronijević predstaviće prvu knjigu Dušana Pejčića „Devetka”, zbirku anegdota iz kultne kafane „Devet Jugovića”, koja je nalazila preko puta Kruševačkog pozorišta i bila stecište glumaca, boema i muzičara. Veče će ulepšati i pevačica izvornih narodnih pesama Radmila Bajić, kao i pevači Predrag Simić i Mića Đivanović, ali i prvak Kruševačkog pozorišta Milija Vuković i glumac Dragan Rakić Singer.

Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here