Роберт Мичам: Бунтовник који није желео славу(фото/видео)

Поделите:

Током септембра сећање на великана светског филма, глумца Роберта Мичама, у Југословенској кинотеци. Јунак трилера никада се није одрекао ароганције, цигарета, критике Холивуда и капитализма

СЕПТЕМБАРСКИ програм “Великани светског филма” у Југословенској кинотеци посвећен је легендарном холивудском глумцу, писцу, композитору и певачу Роберту Мичаму (1917-1997).

Сто година од рођења и двадесет година од смрти глумца који се, уз Хемфрија Богарта, сматра једним од зачетника и најмаркантнијих представника класичног филм ноара, Кинотека ће обележити остварењима која су упамћена по антологијским ликовима које је одиграо – “Крвави месец” Роберта Вајза, “Родео” Николаса Реја, “Ноћ ловца” Чарлса Лотона, “Мамац за убицу” Џона Лија Томпсона, “Не као странац” Стенлија Крејмера, “Убиство у Амстердаму” Роберта Клауса. У овом избору су и “Кућа на брду” Винсента Минелија, “Поноћни убица” Теда Поста, “Трагови уцене” Мајкла Винера…, као и последњи филм који је током вишедеценијске каријере снимио Роберт Мичам, “Последњи тајкун” Елије Казана из 1976, у којем је партнер Роберту де Ниру.

Глумац који је ликове антијунака међу првима “патентирао” у америчком филму и стекао светску славу био је на сличан начин “неприлагођен” и у приватном животу – арогантан, саркастичан, и презирао је холивудску машинерију која је од њега направила звезду, никада није прихватио њена правила понашања, никада се није одрекао цигарета, чак ни у позним годинама, никада није престао да говори истину и критикује америчку политику и капитализам, и никада није престао да прави скандале.

Роберт Мичам, у карактеру и моралу, остао је бунтовни младић из сиромашне породице који се од детињства тукао по улицама и држао до уличне части, који је лутао по Америци, живео у железничким вагонима, радио свакакве послове, и најпре постао професионални боксер. Када је 1936. стигао у Лонг Бич у Калифорнији, придружио се позоришној трупи и први пут почео да глуми и пише мале драме.

“Родео” Мичам и Сузан Хејворд

Прве улоге на великом платну одиграо је као негативац у вестернима Б категорије, а 1944, после епизоде у филму “Тридесет секунди изнад Токија”, потписао је уговор са РКО студијом. Већ следеће године, “Прича о Џи Ај Џоу” Вилијема Велмана донела му је номинацију за Оскар за најбољу споредну улогу, а филм “Унакрсна ватра” Едварда Дмитрика лансирао га је као нову звезду и једног од најзначајнијих глумаца мрачних трилера и криминалистичких драма.

Мичам је имао једну од најблиставијих каријера, снимио је близу сто педесет филмова, сарађивао са највећим редитељима, попут Џона Хјустона, Хауарда Хокса, Ота Премингера, Јозефа фон Штернберга… Његове партнерке биле су Лиз Тејлор, Мерилин Монро, Џејн Расел, Џоан Симонс, Дебора Кер, Сара Мајлс, Џејн Грир, Настасја Кински…, а 1997, када је преминуо, његовом дару и личном достојанству поклонили су се Холивуд и читав свет.

ЧУВЕНО Сцена из филма Out of the Past

ЈЕДНА ЖЕНА ЗА ЧИТАВ ЖИВОТ

МИЧАМОВА супруга била је глумица Дороти Спенс, с којом се венчао 1940, и с њом остао у браку до краја живота. Његови синови Џејмс и Кристофер Мичам такође су глумци, а ћерка Трини Мичам је сценаристкиња и списатељица.

“Никада не мењам ништа осим чарапа и гаћа. И никада нисам учинио ништа да се прославим или побољшам. Узео сам оно што сам добио и искористио најбоље што сам умео”, изјавио је Мичам када је већ био у позној старости, у једном од ретких интервјуа које је дао.

Радмила Радосављевић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here