„Skupljači perja“ ponovo na kanskom filmskom platnu

Podelite:

Pola veka nakon premijernog prikazivanja i osvajanja velike nagrade žirija, sinoć je u Kanu u okviru zvaničnog programa „Kan klasik“ prikazan film „Skupljači perja“ Aleksandra Saše Petrovića. Projekciji je prisustvovala zvezda tog kultnog filma Olivera Katarina.

Na oduševljenje velikog broja filmskih profesionalaca, inostranih i domaćih novinara i kritičara i porodice Aleksandra Saše Petrovića, na prijemu organizovanom u čast ponovne kanske projekcije Skupljača perja, na Kroazeti se ponovo čula kultna pesma iz Petrovićevog filma Đelem, đelem.

„U jednom velikom zanosu smo stvarali ovaj film, naravno, pod nepogrešivom palicom Aleksandra Saše Petrovića“, priseća se glumica Olivera Katarina.

Uzbuđenje i emocije osetili su se i u festivalskoj dvorani „Bunjuel“, gde su se publici pred projekciju restaurirane kopije, osim Olivere Katarine, obratili direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i selektor „Kan klasika“ Žeral Dušosua, najavivši nastavak uspešne saradnje.

„Kada smo videli film i divan plakat koji je uradila Jugoslovenska kinoteka, odlučili smo da Skupljače perja odmah uvrstimo u program. Film nas je vizuelno, kao i pričom i Petrovićevom režijom, impresionirao. Emocije koje pobuđuje i danas su snažne. Skupljači perja vratili su nas u vreme kada je kultura bila jaka u celom svetu“, objasnio je Žeral Dušosua, selektor „Kan klasika“.

„Bekim Fehmiju je jugoslovenski Belmondo, Olivera Vučo ima zlatan glas, Bata Živojinović i mala Romkinja su maestralni! Petrović je napravio remek-delo, himnu slobodi!“, pisali su kritičari u Kanu te 1967.

Radmila Petrović Čvorović, sestra Aleksandra Petrovića, navodi da je to zaista veliki film i da ga je reditelj radio punim srcem i dušom.

Petrovićev klasik je prikazan u društvu filmova velikana Antonionija, Vajde, Bunjuela, Klemona. Od 16. novembra naći će se u redovnoj distribuciji francuskih bioskopa, a u subotu od 22 sata na Prvom programu RTS-a.

 RTS
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here