Србија данас слави Светски дан музике

Поделите:

Светски дан музике биће данас обележен у Србији и свету низом бесплатних концерата за различите узрасте и укусе.
Музичка омладина Београда организује у Уметничком павиљону Цвијета Зузорић музички фестивал 49. Калемегдански сутони.

У Коларчевој задужбини биће уприличена изложба и концерти пијанисте Ернеста Соа из Хонг Конга, ансамбл Сенсартика и квинтет удараљки Елементал Цултуре Цоллецтиве, док ће у Етнографском музеју наступити једна од најпознатијих етно певачица Балкана Милица Милисављевић Дугалић.

У Цркви Светог Петра у Македонској 23 у 19х концерт ће одржати чембалисткиња Јована Топалов.

Бесплатне концерте у Пионирском парку и Кнез Михаиловој улици приредиће АртЛинк млади виртуози док ће у Студентском парку наступити Дечији хор РТС-а.

Нови серијал летњих концерата на Зидићу испред Дома омладине отвориће баш на Светски дан музике ВИС Небоград, састав који чине полазници музичке радионице намењене особама са аутизмом.

Ове године, Музичка омладина Новог Сада се определила да садржаје посвети малишанима.У Свечаној сали Градске куће у 11х биће изведена представа Прича о Барбару, малом слону. На Броду Цепелин одржаће се Ликовна радионица за младе ХАНД’С арт у 16 часова. Потом, Креативи погон: Перформанс/анимација Новосађана, у 19х а у Културном склоништу биће одржан концерт од 20х.

Јосипа Лисац наступиће у Крагујевцу, у оквиру Арсенал феста.

На концерту на простору Великог парка Студентског културног центра у Крагујевцу, наступају Крагујевачко певачко друштво са пројектом Суммертиме и француска кантауторка Адéлyс.

У центру Пожаревца, а наступиће дувачки оркестар и ученици пожаревачке Музичке школе “Стеван Мокрањац” под руководством Илије Рајковића

Први дан лета, 21. јун, посвећен је Светском дану музике захваљујући некадашњем француском министру културе Жаку Лангу који је предложио је да се најдужи дан у години широм Француске прославља бесплатним концертима.

Европска повеља о празнику музике потписана је 1997. у Будимпешти, а међу потписницама су биле Француска, Чешка, Шпанија, Италија, Грчка и Турска.

Светски дан музике данас прославља више од 100 држава.

Бета, Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here