СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Почиње 47. Бранково коло

Поделите:

Једна од највећих пјесничких манифестација у Србији, 47. Бранково коло, почиње данас у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду, а биће у знаку 135 година од преноса земних остатака Бранка Радичевића из Беча на Стражилово.

У 30 разноврсних програма, у 10 десет различитих амбијената и простора, наступиће око стотину пјесника, саопштено је из Бранковог кола.

Пјесници ће наступати на свечаном отварању и затварању 47. Бранковог кола, затим у програмима „Пјеснички митинг“, „Пјеснички маратон“, „Пјесничка читања“, „Пјесничко натпјевавање“, „Поезија под чашом“, „Говорим пјеснике“,“Пјеснички турнир у шаху“ и други.

Прије отварања, по традицији, биће служен парастос Алексију /Бранку/ Радичевићу у Цркви Светог оца Николаја у Сремским Карловцима, гдје ће учествовати епископ сремски Василије, карловачко свештенство и млади богослови.

Манифестацију ће новом бесједом о Бранку Радичевићу отворити књижевник Милисав Савић и том приликом биће му додијељено високо признање Бранковог кола, „Статуета Бранка Радичевића“, рад Јована Солдатовића.

Међународна награда „Бранко Радичевић“ биће свечано уручена руској пјесникињи Олги Мартиновој, којој је за ту прилику, као облик награде, Бранково коло штампало књигу пјесама и есеја „Порука у боци“ у препјеву Верице Тричковић.

Мартинова ће, између осталог, рецитовати антологијску Бранкову пјесму „Кад млидијах умрети“ у препјеву Ане Ахматове.

„Велика повеља Бранковог кола“, за животно дјело, ове године биће уручена Вери Ковач Виткаи и Витомиру Вици Дардићу.

Биће уручена и награда „Стражилово“ Перици Маркову, Ивани Стојић, Ирени Плаовић и Милошу Пуђи, те представљени и актуелни добитници „Печата вароши сремскокарловачке“ Владан Ракић и Милан Пађен.

У оквиру дводневног 26. Филозофског симпозијума на Бранковом колу о теми „Појам узрочности“ учествоваће филозофи разних генерација.

У оквиру циклуса „Нематеријално културно насљеђе“ биће организован програм „Српска народна пјесма у Војводини старој“, са гајдашем Максимом Мудринићем, који ће извести чувену Змајеву пјесму „Бранкова жеља“, написану 1877. године.

У оквиру програма „Хришћанске теме“ биће говорено о смислу земаљског живота, а биће одржан и помен српском ерудити Владети Јеротићу, великом пријатељу и градитељу Бранковог кола, који је требало да говори о овој теми.

На 47. Бранковом колу наступиће и велики број младих умјетника, а програми ће бити изведени у свечаној сали и спомен-библиотеци Карловачке гимназије, на врху Стражилова поред гроба и старог споменика Бранку, поред „Бранковог чардака“ и новог споменика на Стражилову, у Карловачкој богословији, у Цркви Светог оца Николаја у Сремским Карловцима, Градској библиотеци у Новом Саду, у Музеју Војводине, у новосадским гимназијама, „Змај Јовиној“ и „Исидора Секулић“.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here