Стиже филм “Брегзит: безобзиран рат”, прича о томе како је све почело

Поделите:

Телевизијски филм с Бенедиктом Kамбербачом у улози мозга кампање за излазак Велике Британије из Европске уније долази на британске мале екране, неколико дана пре кључног гласања о Брегзиту у британском парламенту.

“Брегзит: безобзиран рат” који ће бити приказан у понедељак на Kаналу 4 (Цханнел 4), доводи на мале екране кључне особе и стратегије из кампање уочи референдума 2016, уз слоган: “Сви знају ко је победио. Али ретки знају како”.

Kреатори филма нису могли да изаберу бољи тренутак за приказивање те двосатне политичке драме, пише Н1.

Споразум који је постигла британска премијерка Тереза Меј са ЕУ доћи ће на гласање у британски парламент половином јануара, што значи да се ради о идеалном тренутку да се исприча како је све почело, кажу они.

“Верујем да уметност, позориште и прича, имају уз забавну улогу и ону грађанску”, рекао је 37-огодишњи сценариста Џејмс Грејем приликом претпројекције филма.

“То нам може помоћи да разумемо шта се догађа у овом тренутку на један другачији начин него што то чине новинарство и друштвене мреже”, додао је.

Бенедикт Kамбербач, познат по интерпретацији Шерлока Холмса у серији ББЦ-а, тумачи лик Доминика Kамингса, директора “Воте Леаве”, групе која је водила званичну кампању за излазак из Уније.

Kамингс је пристао да се састане с Kамбербачом и они су имали дуги разговор, казао је Грејем.

Мало познат широј јавности, Доминик Kамингс имао је кључну улогу у кампањи, поготово у томе што је инсистирао да се води на друштвеним мрежама, а не као традиционална предизборна кампања.

Грејем је рекао да је изабрао да акцентује стратегије референдума и људе за које се никад није чуло, јер сматра да су они били одлучујући.

Тактике присталица Брегзита минуциозно су анализиране у филму, посебно заваравајући слогани и циљане политичке рекламе. Ипак, Грејем је рекао да није желео да доноси пресуду о стратегијама присталица Брегзита.

Међу особама осликаним у филму су и Борис Џонсон и Најџел Фараџ, два кључна борца за Брегзит, као и пословни човек Ејрон Банк, који је обилно финансирао.

Н1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here