Све мрачне тајне маратонаца! 45 година је било потребно да би биле откривене! (ФОТО) (ВИДЕО)

Поделите:

Душан Ковачевић (68) дебитовао је на позоришној сцени пре скоро пола века с представом „Маратонци трче почасни круг“

Гостујући у емисији код Ивана Ивановића, велики писац и академик открио је неке тајне о тексту који је нешто касније Слободан Шијан преточио у један од најбољих југословенских филмова.

ултни сценарио настао је 1972. године у време кад је писац пролазио кроз велику депресију.

– „Маратонце“ сам написао на другој година студија. Текст сам урадио у страшној депресији. Укинули су ми стипендију од које сам се школовао.
Била је то моја реакција на те године. Нисам хтео да живим у погребном друштву и да ми о судбини одлучују људи од сто година, као што је било тада.
Доводио се већ сумњу и положај доживотног председника Тита.
Читао сам га пред колегама и кренули су да ми се смеју. Мислио сам да пишем трагедију, а изгледа да сам се смехом бранио од ужаса – објаснио је Ковачевић.

Премда је наизглед деловало да за писца иду бољи дани с” обзиром да су “Маратонци” изведени годину дана касније на Стеријином позорју, испало је да су ипак тек тада почеле велике муке.

– Дешавале су се неке чудне ствари, које су биле под утицајем политике. Напала су ме три човека из врха државе, а тадашњи члан Председништва ме је упитао што су ме примили на драматургију – каже Ковачевић, па наставља:

– Негде 1977. ми је наручена серија по мотивима комада. Потписао сам уговор за озбиљне паре. Никада нисам добио одговор шта је с том серијом, а сазнао сам да су изгубили и два примерка текста који сам предао. Од ње нема ни трага ни гласа – испричао је чувени драмски писац.
Ковачевић је даље открио шта се дешавало кад је комисија “Центар филма” одобрила снимање “Маратонаца”, али под једним условом:

– Кад сам предао сценарио за “Маратонце”, у тадашњем “Центар филму” су тражили да радња не буде стављена у 1972. већ пре рата. Прихватио сам тај компромис.

А Шијана сам замолио да у филм убаци и сцене убиства и сахране Александра Карађорђевића, што никада није емитовано, јер је представљало ствар прошлости, искрен је писац.
Кроз смех Ковачевић је испричао анегдоту на снимања филма, кад је Павле Вуисић ударио Бату Стојковића погрешном страном даске.

– Ударио га је пуном снагом по глави. Њему се појавила чворуга. Паја је после рекао да је на тај ударац чекао више од 20 година. То су ти лепи међу људски односи – рекао је Ковачевић и додао да је Бата на снимању и Богдана Диклића погодио лопатом.

Многи можда нису знали да погребно предузеће “Дуго коначиште” стварно постоји и да је власник управо Душан Ковачевић.

– Снимајући филм, покренуо сам предузеће и оно већ ради успешно већ 44 године. Смрт је једини сигуран посао и нисам знао да ће ме та фирма издржавати.

Након објављивања представе „Радован Трећи“ умало није био ухапшен.

– Јован Ћирилов ме је бранио и говорио да сам млад писац, објашњава Душан.

Ковачевића је тадашња власт подсећала на погребно предузеће, а сви су на власти били доживотно и није било назнаке кад ће отићи. Након смрти Пантелије (који наводно представља Тита), оснивача погребног предузећа Дуго коначиште, наследници крећу у борбу око поделе имовине.

Ковачевић на крају филма на симболичан начин предвиђа распад Југославије, што ће се годинама касније обистинити.

– Према оригиналном сценарију за представу “Маратонци трче почасни круг”, старост чланова породице Топаловић је следећа: Пантелија: 150 година, Максимилијан: 126, Аксентије: 102, Милутин: 79, Лаки: 44, Мирко: 24.

– Кућа породице Топаловић налази се на Косанчићевом венцу, на углу Задарске и Сребреничке улице и данас је у очајном стању.

Претпоставља се да је лик Ђенке највероватније створен по узору на предратног сниматеља Косту Новаковића, стручњака за еротски филм. Његов студио налазио се у Курсулиној улици, где је фотографисао голе девојке које су желеле да буду популарне.

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here