Sve tajne Obrenovića

Podelite:

Objavljen četvrti tom zbornika o zaostavštini srpske dinastije. Popisani predmeti, umetnička dela…

U okviru istraživačkog projekta “Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope”, objavljen je četvrti zbornik u izdanju Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, uz pomoć Ministarstva kulture i opštine.
U novom tomu prikazana je nepoznata zaostavština Obrenovića sačuvana u Beču, njihovom imanju Ivanka kod Bratislave, vili u Bijaricu (u južnoj Francuskoj, na Atlantiku) te u Nacionalnoj galeriji Slovenije u Ljubljani.

– Sve istraživačke članke prati mnoštvo fotografija, kao i spisak literature. Četvrtu svesku čini 12 radova na ukupno 372 strane. Zbir predmeta, dokumenata i umetničkih dela, neposredno ili posredno vezanih za članove te dinastije, pohranjenih u posebnim zbirkama Istorijskog, Muzeja grada Beograda, čine sa artefaktima iz niškog, aranđelovačkog i Muzeja primenjene umetnosti osnovu publikacije – objašnjavaju urednici i istoričari Ana Bolović, kustos muzeja, i Aleksandar Marušić, direktor.

Bogata kolekcija bogoslužbenih predmeta, koje su članovi porodice Obrenović darivali crkvama, manastirima, zajedno sa dragocenostima poput privatnih pisama, retkih fotografija iz fundusa Istorijskog arhiva Šumadije i Međuopštinskog istorijskig arhiva Čačak, deo su studije koja obrađuje komade odeće, nameštaj, primerke nakita, ulja na platnu, crteže, hladno i vatreno oružje…

Večernje Novosti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here