Света Гора кроз четири објектива

Поделите:

Изложба „Света Гора по лику и подобију фотографског објектива” отворена је, пред Духове, у Митрополитовом конаку топчидерског храма. На поставци се могу видети фотографије четворице фотографа пореклом из Русије, Пољске, Турске и Србије који су провели тридесетак година у обиласку манастира Свете Горе.

– Изложба је код нас отворена захваљујући доброти људи из Светогорске куће у Солуну и била је врло запажена у читавој Грчкој. Сада наши суграђани имају прилику да се увере у њену лепоту и висок уметнички квалитет. Лепота Свете Горе долази до изражаја у три дела ове изложбе: природна богатстава и пејзажи у које урања посетилац, архитектура 20 манастира основаних када је Византија била на врхунцу моћи и врлине монаха и испосника, њихових послушања, молитава и скромне трпезе – објашњава јереј Владимир Марковић, старешина Цркве Светог Петра и Павла у Топчидеру.

Он истиче да су се ова три угла посматрања могу наћи на фотографијама све четворице аутора. Они су се подједнако потрудили да ухвате све детаље духовне атмосфере и мистике која влада Светом Гором.

– Одређене фотографије ипак откривају свет за себе. Моћни масиви виђени објективом Валерија Близнука (Русија), манастири обавијени велом тајне Збигњева Косца (Пољска), величанствени крст који је овековечио Али Боривали (Турска) на врху Атоса или начин на који је манастире видео Зоран Пургер (Србија) с посебним акцентом на Хиландар. Овом поставком фотографи су поред свог задатка да истакну симболе заправо подстакли гледаоце да се загледају дубоко у себе и своју суштину – истиче Марковић.

Изложба ће бити отворена сваке суботе и недеље после Свете литургије, до 25. јуна.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here