Sveta Gora kroz četiri objektiva

Podelite:

Izložba „Sveta Gora po liku i podobiju fotografskog objektiva” otvorena je, pred Duhove, u Mitropolitovom konaku topčiderskog hrama. Na postavci se mogu videti fotografije četvorice fotografa poreklom iz Rusije, Poljske, Turske i Srbije koji su proveli tridesetak godina u obilasku manastira Svete Gore.

– Izložba je kod nas otvorena zahvaljujući dobroti ljudi iz Svetogorske kuće u Solunu i bila je vrlo zapažena u čitavoj Grčkoj. Sada naši sugrađani imaju priliku da se uvere u njenu lepotu i visok umetnički kvalitet. Lepota Svete Gore dolazi do izražaja u tri dela ove izložbe: prirodna bogatstava i pejzaži u koje uranja posetilac, arhitektura 20 manastira osnovanih kada je Vizantija bila na vrhuncu moći i vrline monaha i isposnika, njihovih poslušanja, molitava i skromne trpeze – objašnjava jerej Vladimir Marković, starešina Crkve Svetog Petra i Pavla u Topčideru.

On ističe da su se ova tri ugla posmatranja mogu naći na fotografijama sve četvorice autora. Oni su se podjednako potrudili da uhvate sve detalje duhovne atmosfere i mistike koja vlada Svetom Gorom.

– Određene fotografije ipak otkrivaju svet za sebe. Moćni masivi viđeni objektivom Valerija Bliznuka (Rusija), manastiri obavijeni velom tajne Zbignjeva Kosca (Poljska), veličanstveni krst koji je ovekovečio Ali Borivali (Turska) na vrhu Atosa ili način na koji je manastire video Zoran Purger (Srbija) s posebnim akcentom na Hilandar. Ovom postavkom fotografi su pored svog zadatka da istaknu simbole zapravo podstakli gledaoce da se zagledaju duboko u sebe i svoju suštinu – ističe Marković.

Izložba će biti otvorena svake subote i nedelje posle Svete liturgije, do 25. juna.

Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here