СВЕТСКО ПРИЗНАЊЕ ЗА МИР: “Нобел” и Србији!

Поделите:

Признање за мир додељено Међународној кампањи за укидање нуклеарног оружја. Јелена Вићентић: Круна заједничких напора обуздавања атомских арсенала

МЕЂУНАРОДНА кампања за укидање нукларног оружја (ICAN), коалиција невладиних група у више од 100 земаља, укључујући и Србију, добитник је Нобелове награде за мир, за десетогодишње напоре да се дође до забране атомског оружја.

Група чије име “ајкен” на енглеском звучи као “ја могу”, званично је покренута 2007. године у Аустралији. Данас сарађује са 468 невладиних организација у 101 држави, а један од огранака је ICAN Југоисточна Европа, чији је координатор за Србију, БиХ, Македонију, Албанију, и друге земље региона Јелена Вићентић.

– Ова награда представља круну заједничких напора ICAN на обуздавању нуклеарних арсенала који је резултирао споразумом о забрани нуклеарног оружја који је потписан у седишту УН у Њујорку 20. септембра. Споразум ће ступити на снагу 90 дана пошто га ратификује 50 земаља – каже за “Новости” Вићентићева.

Подсећајући да “живимо у свету где је ризик коришћења нуклеарног оружја већи него што је био дуго времена”, председник норвешког комитета за Нобелову награду Берит Рејс Андерсен је образложио награду.

– Организација добија награду за свој рад да преусмери пажњу на катастрофалне хуманитарне последице коришћења нуклеарног оружја и пионирске напоре да се постигне споразумна забрана таквог оружја – истакао је Андерсен.

Вићентић истиче да Србија, уз остале земље нашег региона и света, годинама активно доприноси борби не само против смртоносних атома, већ и против мина и касетних бомби. Матична невладина организација “Подршка права приступ Србија” Јелене Вићентић, која делује у оквиру ICAN, окупља жртве рата, ратне и војне инвалиде из Србије, који на разним скуповима упозоравају на опасности од мина, касетне муниције и атомског оружја.

Њихов рад је, заједно са борцима против мина и касетне муниције из света, већ овенчан једном Нобеловом наградом за мир деведесетих година прошлог века. Тада је ово признање отишло Међународној кампањи за забрану мина, у оквиру кога су и они деловали:

– Наши чланови, жртве рата, војни и ратни инвалиди у Крагујевцу, Тополи, Власотинцу, Смедереву… активно раде на развијању свести о борби против нуклеарног наоружања – каже наша саговорница, докторанд на Факултету политичких наука у Београду.

Финансирајући се самостално, или од мањих донација за издавачку делатност, ICAN Југоисточне Европе у последње три године организовао је 20 конференција, скупова, предавања, највећим делом за студенте, у којима је указивао на опасности и ширио свест о потреби борбе против нуклеарног оружја.

– Суштина наше борбе јесте да свет ставимо пред избор: “Или ћемо да ћутимо и чекамо шта ће да нас задеси, или ћемо заједно да подигнемо глас, и извршимо снажан притисак да се најгоре не догоди” – закључује Јелена Вићентић.

Јапански држављани који су преживели нападе атомским бомбама на Хирошиму и Нагасаки у Другом светском рату честитали су Међународној кампањи за забрану нуклеарног оружја на Нобеловој награди за мир.

ЕУ је поздравила добитника Нобелове награде, рекавши да дели сличну визију света у коме нема атомског оружја. И Немачка је подржала свет без нуклеарног наоружања.

Из Кремља је саопштено да треба поштовати одлуку норвешког Нобеловог комитета и да је “Русија одговоран члан нуклеарног клуба” као и да “не постоји алтернатива нуклеарној равнотежи” када је у питању глобална безбедност.

* ДОБИТНИЦИ Беатрис Фин (лево)извршна директорка ICAN са сарадницима у централи у Женеви

ПОДРШКА

ICAN снажно подржавају бивши добитник Нобелове награде за мир Дезмонд Туту, али и далај лама, Џоди Вилијамс, Херби Хенкок, глумци Мартин Шин и Мајкл Даглас, Јоко Оно… Организацију је новембра 2012. године јавно хвалио и тадашњи генерални секретар УН Бан Ки Мун.

НЕМА ПРАВЕ РУКЕ ЗА НУКЛЕАРНО НАОРУЖАЊЕ

ИЗБОР Доналда Трампа за председника САД у центар пажње ставио је ризик од нуклеарног оружја, изјавила је извршна директорка ИЦАН Беатрис Фин.

– Избор председника Доналда Трампа учинио је да се доста људи осећају “веома неугодно” с обзиром на чињеницу да само он може да одобри употребу нуклеарног оружја – рекла је Фин. – Не постоји права рука за нуклеарно наоружање.

 

 

Вечерњеновости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here