Унеско заштитник свјетског културног и историјског блага

Поделите:

Организација УН за образовање, науку и културу /Унеско/, која се бави заштитом свјетског културног и историјског блага и размјеном научних радника и публикација, основана је 4. новембра 1946. године.

Основни циљ Унеска је да допринесе миру и сигурности подржавањем сарадње међу нацијама, и то кроз образовање, науку и културу, као метод поспјешивања универзалног поштовања правде, закона, људских права и основних људских слобода.

Унеско има 195 земаља чланица и 10 придружених чланова. Главно сједиште Организације је у Паризу са више од 50 канцеларија широм свијета.

Ова организација остварује своје циљеве кроз пет главних програма: образовање, природне науке, друштвене/хуманистичке науке, култура и комуникација/информације.

Пројекти у Унесковом спонзорству, између осталог, обухватају: писменост, техничке и учитељске програме, међународне научне програме, промоцију независних медија и слободе штампе, регионалне и културне историјске пројекте, промовисање културног диверзитета, те превођење свјетске литературе.

Унеско је уврстио 12 локалитета у Србији под своју заштиту.

Први заштићени локалитети су средњовјековни комплекс споменика Стари Рас и манастир Сопоћани, који су стављени под заштиту Организације 1979. године.

Након приступања Србије Унесковој конвенцији, под заштиту су стављена четири манастира са Косова, остаци палате Ромулијана и три локалитета стећака пише РТРС.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here