US-ludilo: Bioskop u Memfisu prestaje da prikazuje film „Prohujalo sa vihorom“ kao projužnjački

Podelite:

NOVOM američkom ludilu kao da nema kraja. Zapravo, kao da se tek razbuktava.

„Orfeum“ – najveći bioskop u Memfisu, u američkoj saveznoj državi Tenesi – odlučio je da više ne prikazuje jedan od najboljih filmova američke klasike: „Prohujalo sa vihorom“ (Gone with the Wind, 1939), sa Vivijen Li u glavnoj ulozi.

Kako je objavio liberalni The New York Times, njegovi vlasnici su se na taj korak odlučili posle nasilja u Šarlotsvilu, u Virdžiniji.

Postoji i dublji razlog i oni su ga otkrili. Saopštili su da taj „romantizuje Konfederativne Države Amerike“. Drugim rečima: u Građanskom ratu vođenom polovinom 19. veka poraženi Jug i Južnjake.

„Orfeum“ je „Prohujalo sa vihorom“ prikazao upravo u vreme nereda u Šarlotsvilu. Slučajno se podudarilo. A njegovi vlasnici su objavili: prikazivanja 2018-te i narednih godina neće biti.

Pobornici rušenja spomenika Južnjacima, naročito njihovom komandantu Robertu Liju, obrušili su se na „Orfeum“. Najblaža optužba bila je: „Propagirate zastareli i romantizovani pogled na istoriju, nudite uverenje da je to bio stari dobri Jug“.

Direktor „Orfeuma“ je odluku objasnio ovako:

„Poslednje prikazivanje Prohujalo sa vihorom izazvalo je mnoštvo komentara. Sve smo ih pažljivo proučili. S obzirom da smo organizacija koja nudi zabavu, koja istovremeno i prosvećuje i edukuje svoje gledaoce, više ne možemo prikazivati film koji je nekorektan prema većini naše publike“.

Taj slavni četvorosatni film je u „Orefeumu“ prikazivan tokom protekle 34 godine. I, to do dolaska na vlast Donalda Trampa nikome nije smetalo.

Gone with the Wind“ je dosad (po današnjem kursu američke valute) zaradio 3,5 milijardi dolara. To je rekord u celoj svetskoj filmskoj industriji.

Taj film je dobio deset „Oskara“.

Jedan od njih je pripao crnoj glumici Heti Makdenijel (sa ulogu služavke-crnkinje) i ona je postala prva Afroamerikanka koja je tu nagradu dobila.

 

 

Fakti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here