US-лудило: Биоскоп у Мемфису престаје да приказује филм „Прохујало са вихором“ као пројужњачки

Поделите:

НОВОМ америчком лудилу као да нема краја. Заправо, као да се тек разбуктава.

„Орфеум“ – највећи биоскоп у Мемфису, у америчкој савезној држави Тенеси – одлучио је да више не приказује један од најбољих филмова америчке класике: „Прохујало са вихором“ (Gone with the Wind, 1939), са Вивијен Ли у главној улози.

Како је објавио либерални The New York Times, његови власници су се на тај корак одлучили после насиља у Шарлотсвилу, у Вирџинији.

Постоји и дубљи разлог и они су га открили. Саопштили су да тај „романтизује Конфедеративне Државе Америке“. Другим речима: у Грађанском рату вођеном половином 19. века поражени Југ и Јужњаке.

„Орфеум“ је „Прохујало са вихором“ приказао управо у време нереда у Шарлотсвилу. Случајно се подударило. А његови власници су објавили: приказивања 2018-те и наредних година неће бити.

Поборници рушења споменика Јужњацима, нарочито њиховом команданту Роберту Лију, обрушили су се на „Орфеум“. Најблажа оптужба била је: „Пропагирате застарели и романтизовани поглед на историју, нудите уверење да је то био стари добри Југ“.

Директор „Орфеума“ је одлуку објаснио овако:

„Последње приказивање Прохујало са вихором изазвало је мноштво коментара. Све смо их пажљиво проучили. С обзиром да смо организација која нуди забаву, која истовремено и просвећује и едукује своје гледаоце, више не можемо приказивати филм који је некоректан према већини наше публике“.

Тај славни четворосатни филм је у „Орефеуму“ приказиван током протекле 34 године. И, то до доласка на власт Доналда Трампа никоме није сметало.

Gone with the Wind“ је досад (по данашњем курсу америчке валуте) зарадио 3,5 милијарди долара. То је рекорд у целој светској филмској индустрији.

Тај филм је добио десет „Оскара“.

Један од њих је припао црној глумици Хети Макденијел (са улогу служавке-црнкиње) и она је постала прва Афроамериканка која је ту награду добила.

 

 

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here