Uskoro spomenik Vasku Popi kod Tašmajdana

Podelite:

Gradski menadžer Goran Vesić i zamenica predsednika Skupštine Beograda Andrea Radulović primili su povodom 95. godina od rođenja Vaska Pope delegaciju Udruženja književnika Srbije, na čelu sa predsednikom Radomirom Andrićem, sa kojom su se dogovorili da se velikom pesniku podigne obeležje kod Tašmajdana.

Udruženje književnika Srbije nedavno je pokrenulo inicijativu da Vasko Popa, jedan od najznačajnijih pesnika na srpskom jeziku i akademik dobije obeležje u Beogradu, što je Vesić podržao.

On je predložio da Popa dobije spomen obeležje u Beogradu i to u okolini parka Tašmajdan gde je provodio najviše vremena s obzirom da je živeo u neposrednoj blizini, a Udruženje književnika Srbije je prihvatilo predlog.

„Dogovorili smo se da Udruženje pored inicijative za podizanje spomen obeležja Vasku Popi uputi predlog i da se napravi posebno obeležje piscima koji su živeli i radili u Skadarliji kao i piscima koji su značajni za srpsku kulturu a nemamo obeležje u Beogradu”, rekao je Vesić.

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović izjavila je da će saradnja Beograda i UKS omogućiti da naš grad nastavi da promoviše kulturu sećanja na one ljude koji su zadužili naše društvo.

„Pre tri i po godine doneli smo odluku da Beograd ne treba da se seća samo generala i političara već i umetnika, novinara i svih ljudi koji su značajni za njegov razvoj”, kazala je Radulović, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Tako su pisci Petar Handke i reditelj Nikita Mihalkov postali prvi počasni građani Beograda, a da nisu političari, a značajni umetnici i naučnici kao što su Borislav Pekić i Milutin Milanković su dobili spomenike, dodala je ona i rekla da će Beograd nastaviti sa takvom politikom.

Vasile Vasko Popa rođen je u Grebencu, opština Vršac 29. juna 1922. godine, a umro je u Beogradu 5. januara 1991. godine.

Bio je jedan od najpoznatijih pesnika na srpskom jeziku, akademik i ubrojen je među 100 najznamenitijih Srba. Vasko Popa je jedan od najprevođenijih srpskih pesnika, a i sam je prevodio sa francuskog jezika. U Vršcu, 29. maja 1972. godine osnovao je Književnu opštinu Vršac (KOV) i pokrenuo neobičnu biblioteku na dopisnicama, nazvanu „Slobodno lišće”. Iste godine izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

(Tanjug)

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here