Ускоро споменик Васку Попи код Ташмајдана

Поделите:

Градски менаџер Горан Весић и заменица председника Скупштине Београда Андреа Радуловић примили су поводом 95. година од рођења Васка Попе делегацију Удружења књижевника Србије, на челу са председником Радомиром Андрићем, са којом су се договорили да се великом песнику подигне обележје код Ташмајдана.

Удружење књижевника Србије недавно је покренуло иницијативу да Васко Попа, један од најзначајнијих песника на српском језику и академик добије обележје у Београду, што је Весић подржао.

Он је предложио да Попа добије спомен обележје у Београду и то у околини парка Ташмајдан где је проводио највише времена с обзиром да је живео у непосредној близини, а Удружење књижевника Србије је прихватило предлог.

„Договорили смо се да Удружење поред иницијативе за подизање спомен обележја Васку Попи упути предлог и да се направи посебно обележје писцима који су живели и радили у Скадарлији као и писцима који су значајни за српску културу а немамо обележје у Београду”, рекао је Весић.

Заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић изјавила је да ће сарадња Београда и УКС омогућити да наш град настави да промовише културу сећања на оне људе који су задужили наше друштво.

„Пре три и по године донели смо одлуку да Београд не треба да се сећа само генерала и политичара већ и уметника, новинара и свих људи који су значајни за његов развој”, казала је Радуловић, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

Тако су писци Петар Хандке и редитељ Никита Михалков постали први почасни грађани Београда, а да нису политичари, а значајни уметници и научници као што су Борислав Пекић и Милутин Миланковић су добили споменике, додала је она и рекла да ће Београд наставити са таквом политиком.

Василе Васко Попа рођен је у Гребенцу, општина Вршац 29. јуна 1922. године, а умро је у Београду 5. јануара 1991. године.

Био је један од најпознатијих песника на српском језику, академик и убројен је међу 100 најзнаменитијих Срба. Васко Попа је један од најпревођенијих српских песника, а и сам је преводио са француског језика. У Вршцу, 29. маја 1972. године основао је Књижевну општину Вршац (КОВ) и покренуо необичну библиотеку на дописницама, названу „Слободно лишће”. Исте године изабран је за дописног члана Српске академије наука и уметности.

(Танјуг)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here