Вече косовскометохијских песника у Удружењу књижевника Србије: Мир није дељив и припада свима

Поделите:

Мир није дељив и припада свима

Удуржење књижевника Србије је велика српска адреса на којој се представљају и увек су радо виђени сви књижевни ствараоци са Косова и Метохије, истакла је др Даница Андрејевић

Удуржење књижевника Србије у Београду и ове године је пред отварање 55. Београдских међународних сусрета писаца организовало Вече косовскометохијских песника. Том приликом су своје стихове казивали познати песници са Косова и Метохије међу којима су били: Новица Сорић, Срећко Симић, Милорад Ивић, Милица Јефтимијевић Лилић, Ранко Ђиновић, Радомир Стојановић, Мирко Жарић. Вече су водили књижевни критичар др Даница Андрејевић и песник Миљурко Вукадиновић. Исте вечери на крају сусрета откирвен је барељеф великог српског песника Милана Ракића у холу УКС, рад познатог српског вајара Зорана Ивановића. Председник удуржења књижевника Косова и Метохије Новица Соврлић је овога пута уручио награду Велику грамату за допринос развоју културе и стваралаштва на КиМ, Радомиру Андрићу, а ово значајно признање је УК КиМ прошле године доделило још и Александру Чотрићу и председнику привремног органа управе Косовске Митровице Александру Спирићу. Минутом ћутања одата је пошта недавно преминулој Ружици Милић – Жорић која је била члан УК КиМ. Исте вечери отпочели су 55. Међународни сусрети писаца у Београду и Србији у трајању од 19. до 24. септембра. Барељеф Милану Ракићу открили су Радомир Андрић и градоначелник Мионице, родног места великог песника, Бобан Јовановић. Међу писцима на међународним сусретима били су представници Азејберџна, Беолорусије, Бугарске, Италије, Велике Британије, Пољске, Републике Српске и други. Радомир Андрић је уз добродошлицу гостима са Косова и Метохије пожелео мир и рекао да и ова наша држава настоји да повратак на Косово не буде само симболичан. – Мир није дељив и припада свима. Живот мора да се обнавља, истакао је у кратком говору Андрић.

Професор др Даница Андрејевић се на песничкој вечери косовскометохијских писца захвалила домаћинима и истакла да је Удуржење књижевника Србије велика српска адреса, и да је увек широм отворених врата дочекивало све ствараоце са Косова и Метохије. – Косово је најскупља српска реч али и најстрашније место постојања. То Косово је је мали простор али се цела планета бави њим. А поезија настала на том простору јесте истински нешто посебно. Та поезија је седатив за бол. А Косово јесте припитомљени пакао. Она је у сасвим кратким цртама представљала све присутне песнике са косовскометохијског поднебља а они су поносно говорили своје песме. У Дому српских писаца те вечери одјекивали су стихови „Нисам продао ништа“ песме „Нигдина“, Новице Соврлића, „Ако те отуђе“ Милице Јефтимијевић Лилић, „Какве су ми песме побегле у сну“ Ранка Ђиновића песника из старе Метохије. Затим и стихови песме „Задах трулежи“, Срећка Симића из Косовског Поморавља, песме расног песника Милорада Ивића, као и песме „Оштрач ножева“ и „Ноћ у Приштини“ Мирка Жарића и друге.

Легенда: Са песничке вечери С. Ђукић

Легенда: Откривање барељефа Милану Ракићу

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here