Великани српске науке – Пупин, Тесла, Миланковић

Поделите:

Предавање „Великани српске науке – Пупин, Тесла, Миланковић” одржано је у Коларчевој задужбини поводом обележавања Дана науке у Србији. Публици је представљен континуитет српске науке и њен значај за развој човечанства.

– Мала Србија изнедрила је неке од најзначајнијих научника у историји и показала да се величина нације не мери бројкама већ снагом ума. У време Николе Тесле, Михајла Пупина и Милутина Миланковића читав свет је био у зеленој боји америчког долара. Једнобојни моћници тада нису могли ни да измаштају како ће будућност изгледати, а српски великани самоуверено су померали границе знања и покретали технолошке револуције – рекао је модератор скупа Радомир Путник, машински инжењер и конструктор Теслиних и Миланковићевих модела.

У предавању су учествовали Александар Петровић, редовни професор Филолошког факултета у Београду, Предраг Милосављевић, историчар науке и сарадник Универзитета у Београду, и Александра Нинковић Ташић, председница Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин”.

Дан науке у Србији обележава се последњих седам година 10. јула, на дан рођења Николе Тесле.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here