ВЕЛИКЕ ТРАГЕДИЈЕ ОБЕЛЕЖИЛЕ ГЛУМЧЕВ ЖИВОТ: Јован Јанићијевић Бурдуш, није имао шта да једе

Поделите:

Сви који памте Бурдуша, ромског музичара из серије “Музиканти”, кажу да је имао тужне очи, али никога ко познаје његову судбину то не би могло да зачуди.

Мало ко зна зашто је био тужан. Јован Јанићијевић Јанаћко имао је још три старије сестре и брата близанца, отац му је био учитељ, а мајка домаћица. Његова породица се селила по целој Србији, а када је његов отац прешао у поштанску службу, 1934. сви су дошли у Београд.

Burduš

Када је Немачка 6. априла 1941. године бомбардовала Београд Јанићијевићима је изгорело све осим млина за кафу. Срећом, поштанска солидарност је увек била јака и ова велика породица смештена је у три канцеларије, а колеге Бурдушевог оца доносиле су ко шта је могао – сто, столице, креденце… Ипак, Јован је имао осам година када му је оца ухапсила Специјална полиција.

Burduš je trebalo da glumi Kuma

Његови нису имали шта да једу па је Јован заједно са осталом гладном поштанском децом поткрадао немачку мензу, док су их италијански војници хранили и дружили се са њима, а дечаци би им помагали у неким ситним пословима. Једног од Италијана који им је доста помогао Бурдуш је до краја живота памтио – Манола.

Burduš u seriji "Muzikanti"Бурдуш у серији “Музиканти”

Током окупације сиромаштво је натерало Бурдуша да се извешти у крађи у трку.

„Залетимо се,мазнемо цепаницу и тутањ“, причао је он. Ипак, једном су га ухватили, јер је украо теже парче и није могао да трчи довољно брзо. Одведен је у комесаријат, добио је батине и за казну је морао да опере степенице једне зграде – од шестог спрата до приземља.

Маноло му је много помогао али је, нажалост, био ухапшен 1943. када је Италија капитулирала.Немци су похапсили италијанске комунисте и тада су деца крфала из кухиња својих мајки и носили Италијанима проју у затвор. Међутим, једног дана када се Бурдуш играо са другарима на пољанчету, Немци су звели шесторицу Италијана и са њима Манола. Постројили су их, испред јавног тоалета, по једног испред сваког бокса нужника. Деца су викала и плакала дозивајући Манола, а он их је погледао, осмехнуо се и поздравио их климајући главом. Следећег трена пао је у измет погођен немачким мецима. Војници Трећег рајха пришли су мртвим Италијанима и још дубље их шутнули у тоалет.

Јован Јанићијевић Бурдуш до краја живота причао је причу о Манолу, Италијану који га је хранио, говорећи да му је од трена његове погибије душа тужна.

Мало ко зна да је Јован дипломирао на Академији за позориште, филм, радио и телевизију.

blic.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here