Видовдански концерт Србија се роди: Најважнија видовданска битка данас је право на слободу

Поделите:

 

Православно спортско друштво Света Србијa приредило је свечани Видовдански концерт Србија се роди у препуној Задужбини Илије М. Коларца на Видовдан под покровитељством Скупштине града Београда. Говорећи Кнежеву клетву концерт је отворио Новак Љубојевић, џудиста и беседник, дете ПСД Света Србија. Затим је дугим аплаузом топло поздрављен Хор Симонида из Грачанице.

Од предака примљен Кнежев косовски завет преноси се потомству чувајући витешки избор Косовских јунака за Свету Србију. Најважнија видовданска битка данас је право на слободу, изградњу стваралаштво и рађање. Родимо се да би опстали, одбранили се и сачували косовски Видовдан,“ поручио је Миљан Ћеранић, директор ПСД Света Србија и сабранима на Видовданском концерту упутио поздрав „Србија се роди!“

Поздравну реч испред Скупштине града Београда упутио је господин Андреја Младеновић, помоћник градоначелника који је истакао да је наша дужност да пратимо опредељење Светог Цара Лазара и да то на овај начин управо и чинимо. Господин Младеновић се захвалио ПСД Света Србија и наговестио да ће град Београд у будућности све учинити да као српска престоница очува традицију.

У културно уметничком програму ређали су се одабрани извођачи од стране публике на најлепши начин прихваћени: Хор манастира Тројеручица у Дробњацима, група Србче, Фолклорни ансамбл Свети Ђорђе, Милица Бајић, трубачка секција Православнг спортског друштва Света Србија.

Сабрање је праћен наглашеном подршком поздравио др Момчило Вуксановић, председник Српског националног савјета Црне Горе, који је на позив организатора говорио о иницијативи овога тела Грађани Црне Горе да одлуче да ли признају Косово за државу којом се захтева да Влада Црне Горе поништи признање лажне државе на простору Косова и Метохије.

У наставку вечери гуслар Батрић Јокановић, џудиста Андрија Анђушић, дечак беседничке секције ПСД Света Србија, Ангелина Ђорић девојчица Свете Србије, Женски певачки састав Света Србија, Певачка група Вез и КУД Градимир су својим надахнутим извођењем гледаоцима приредили несвакидашњу празничну радост и понос што су имали прилику да својим присуством допринесу очувању славне традиције и прослави најзначајнијег празника за српски народ.

Према речима организатора, Видовдански концерт на Коларцу ће постати традиција а многи посетиоци су спремно одговорили да ће и следеће године бити у публици.

Србија се роди је поздрав и покрет који је ПСД Света Србија установило у складу са својом мисијом да делује са високом друштвеном свешћу и одговорношћу према отаџбини и нараштајима који долазе. Стога су сви капацитети и догађаји у организацији Православног спортског друштва Света Србија обједињени управо под именом Србија се роди.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here