Заштита ћирилице закочена у Влади

Поделите:

Нацрт закона о службеној употреби језика две године “путује” од Министарства до народних посланика. Спорне одредбе које латиницу дефинишу као помоћно писмо. Да ли се касни због неслагања премијерке и министра културе

ЗАШТИТА српског језика и ћирилице, озваничена у Нацрту закона о службеној употреби језика и писма, готово две године од подношења предлога, ускоро би требало да се нађе пред посланицима српског парламента. Како “Новости” сазнају, консултације владајуће коалиције око усвајања Нацрта су завршене. Названично се спекулише да се може очекивати отпор хрватске и бошњачке националне заједнице, док је Савез војвођанских Мађара уз извесне козметичке исправке спреман да закон подржи у Скупштини.

Двогодишње кашњење се у јавности често тумачило и као тињајући сукоб између премијерке Ане Брнабић и министра културе Владана Вукосављевића, који је инсистирао да Стратегија развоја културе мора да буде један од приоритета Владе, али чини се да је ипак запело око конкретних одредаба новог прописа.

Поменути Нацрт, наиме, латиницу дефинише као помоћно писмо, над којим ћирилица увек мора да има предност. Ћирилицом је, како стоји, обавезна комуникација у правном промету, у називима предузећа, њихових седишта и делатности, као и на декларацијама, потврдама и рачунима. Школе, медији, јавна предузећа, професионална и струковна удружења чији је оснивач држава или имају државни капитал морају искључиво да користе ћирилицу.

Министар културе Владан Вукосављевић каже, за “Новости”, да нема утисак да неко намерно кочи усвајање измена и допуна овог закона, али и да је очекивао да ће процедура бити брже испоштована, пошто је доста времена прошло откад је Министарство дало предлог.

– Имам разуман оптимизам да ће се он ускоро наћи пред посланицима – истиче министар.

Министар Владан Вукосављевић / Фото Танјуг

Што се тиче недавне оставке сарадника Драгана Хамовића, министар Вукосављевић наглашава да је он дао велики допринос у претходне две године у многим пројектима.

– Разумем разлоге за његову разочараност, јер их и сам делим. Очекивао је да ће нека законска начела која се тичу Стратегије културне политике бити брже реализовани, али нажалост, нису – истакао је министар.

Специјални саветник министра културе Драган Хамовић недавно се повукао са функције управо због вишемесечног ћутања надлежних о овом питању. Како наглашава, не жели да упире прст ни у кога, пре свега због лојалности кабинету министра Владана Вукосављевића у коме је донедавно био.

– Кабинет министра културе је припремио одређене кораке, али они нису наишли на политичку подршку – рекао је Хамовић “Новостима”.

У писму упућеном министру Вукосављевићу, он је изразио задовољство због скоро трогодишњег динамичног рада, заједничких залагања, запажених и већином поздрављених у јавности.

– С друге стране, одлазим незадовољан због чињенице да системски предлози овога министарства, скоро две године чекају на усвајање, без обзира на снажне разлоге који су долазили из стручне и шире јавности – наведено је у Хамовићевом писму.

Оставка: Драган Хамовић / Фото В. Данилов

ЧЕКА И ФОРМИРАЊЕ САВЕТА

ОДБОР за стандардизацију српског језика САНУ подржао је предлог измена и допуна Закона о службеној употреби језика и писама. Лингвисти сматрају да постојећи закон у погледу статуса српског језика и ћирилице није усаглашен са актуелним Уставом Србије који одређује службену употребу српског језика и ћириличког писма.

Предлогом овог закона је предвиђено и да влада формира Савет за српски језик, деветочлано тело које би се, паралелно са Одбором за стандардизацију српског језика, старало о нормирању, неговању, унапређивању и заштити службеног језика и матичног писма. Ни то тело, међутим, није формирано, јер нема закона.

ЗАМРЗНУТА СТРАТЕГИЈА КУЛТУРЕ

БИВШИ специјални саветник министра Драган Хамовић истиче да Стратегија развоја културе назначује оквире националне културне политике, што се “годинама неоправдано одлаже и склања са дневног реда”. Сличан третман доживљавају и предложена решења у области службене употребе језика и писма, чиме се спречава коначно заснивање српске језичке политике.

– Без таквих искорака нема нам ни одржања ни напретка, него само даље дезоријентације и културне колонизације – закључио је Хамовић.

Новости

Поделите:

11 Коментари

 1. Ispravnim stavom prema upotrebi pisma čuvaće se integralnost srpskog jezika na celom području između bugarskog i slovenačkog jezika, a time i celovitost srpskog etničkog korpusa. Sve ostalo je kratkovidos koća će naneti srpskim nacionalnim interesima kolosalne i nepopravljive štete.

  • Честитам Ћурчићу за ове речи. Мислим да нико није као он за кратко време напредовао што се тиче проблема српског писма у српском језику. И нико није географски тачније од Ћурчиаћ казао. Јер, заиста, српска ћирилица у српском језику може сасвим сигурно даа чува celovitost srpskog etničkog korpusa. Sve ostalo je kratkovidos(т) ko(ја ћ) će naneti srpskim nacionalnim interesima kolosalne i nepopravljive štete.”

   Моја маленкост томе не би ништа додавала овом приликом.

   • Ma dodavao ti, ili ne dodavao, Zbiljiću, ti spadaš u jurišnu jedinici vojske koja nastoji da Srbiju, i Srbe, svede na ono što je Srbija bila za vakta kneževine. Naturanje Srbima isključivo ćirilice, a sve češće provejava i ideja da se standarni srpski jezik drugačije definiše, na osnovi šumadinskog i moravskog dijalekta, dakle sve to nakon svega što se ispodogađalo u (kulturnoj) istoriji Srba u poslednja dva veka, nije ništa drugo nego bitka za “istinu” da je Srbija samo ono što obuhvata Beogradski pašaluk, a Srbi samo oni pravoslavni koji žive u Beogradskom pašaluku. U tome vi imate punu podršku najžešćih srpskih neprijatelja.
    Srbija, tako redukovana, ne bi bila više ono što kroz istoriju jeste bila, i to bi bio kraj Srba kakve ih istorija poznaje.
    Meni je svejedno radiš li ti to svesno, ili samo zato što si malouman. Za štetočinstvo koje tako činiš to nije od važnosti.

    • ЋУРЧИЋ ЈЕ, ЗБИЉИЋУ, ИПАК ИЗГУБЉЕН СЛУЧАЈ! ОН И ДАЉЕ МИСЛИ КАО ПРЕ СТО ГОДИНА…

     Опет сте пролупали Ћурчићу. А Збиљић Вам је, изгледа, поверовао да сте и Ви најзад нешто схватили о потреби обједињаваањ свих Срба и изговорно и писмено. Макар толико колико су се други објединили, и то на српском језиклу.А Ви, ћурчићу бисте да разбијате стално Србе. Они се смањују разбијањем међзусобхно и разликовањем, а не обједињавањем. Ја не верузјем ад сте Ви напредовали. Ви исте мисли имате као пре сто година о језику и српско0м писму. Ви сте изгубљен случај.

    • ДОКЛЕ ЈЕ СРПСКА ЋИРИЛИЦА, САМО СУ ДОТЛЕ СИГУРНИ И СРПСКИ НАРОД И СРОПСКИ ЈЕЗИК!

     Ћурчићу, опет сте се вратили у неразумевање? Код Вас то, изгледа, идее корак напред, па два корака назад. Зар не разумете да Збиљић предлаже да се и Србуи, као сви други у истом језику на осснову екавице уједначе, али само у учевном (стандардном, књижевном), а не у народном јеезику, у књижевности и слично. Ви, чини ми се, опет не разуметее да су и српски наерод и српски језик само тамо где се простире ћирилице. Без ћируилице нема сигурности ни за Србе ни за њихов језик. Српски језик се сигурно неће моћи сачувати на туђем писму (у српском случају на хрватској латинуици — гајици. За Србе је прављена , Ћурчићу, само српска ћирилица. То што су Вас лично преварили комунисти, па сте им поверовали да је хрватска гајица “српска латиница”, то је Ваш лични проблем.

 2. Зашто ми ништа не умемо? Преписати европске законе, француске, или Немачке, и ко би из Европе могао да се побуни против ћирилице и српског књижевног језика? Кога је још брига за мањине које су изгубиле све ратове на територији Србије…

 3. САМИ СЕБЕ САПЛИЋЕМО!

  Поштени Драган Хамовић је дао оставку јер, као пиоштен човек, није могао да подноси више такву неодговорност власти и лингвиста према српском језику и писму. Власт неће 13 година да усагласи Закон о службеној употреби јеезика и писма с обавезом из Члана 10. Устава Србије, а лингвисти још дужер, више од две деценије неће да с том истом уставном обавезом и с праксом из Европее и света усаагласи решење питања писма српског језика, него задржава и данас двоазбучје из Југославије и српскохрватског језика.
  Хамовића треба наградити и молити га да повуче оставку.

  • Члан 10. Устава:
   “У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо.
   Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава.”
   Дакле, правно посматрано, првим ставом члана јасно и прецизно је утврђено да се Србски језик у “службеној” употреби пише искључиво ћирилицом и ова одредба се директно примењује без посебног закона. (Устав као врховни закон директно се примењује у свим случајевима када њиме није утврђено да ће се донети посебан закон!)
   Другим ставом овог члана Устава утврђено је да се службена употреба “других језика и писама” уређује посебним законом у складу са Уставом. Тај закон није донет ни за протеклих тринест година, што је нечувена неодговорност власти, али и лингвиста, па и грађана, који нису вршили притисак на власт да изврши уставну обавезу?!
   Ранији закон о службеном језику и писму није усклађен са Уставом и престао је да важи даном ступања Устава на снагу.
   Жалосно је да Србство не примењује Устав у коришћењу Србице (Ћирилице) као јединог писма матичног језика. И да нема наведене одредбе Устава Срби би по духовности, души и идентитету морали писати искључиво Србицом. Оваквим Србима ни посебан закон о јавној употреби језика и писма неће помоћи да схвате од коликог је не само културног него и политичког значаја писање Србског језика Србицом. Поготово што се сада непотребно (без уставне обавезе нити потребе) гура некакав нацрт закона у стилу старог закона којим би се уређивала и одредба ст. 1. чл. 10. Устава.
   Нисам успео да прочитам тај нацрт закона о јавној употреби језика и “писама” (?!), а чујем да се прави разлика између јавног и званичног језика?! Термин “службени” језик и писмо није био добар, али је обична таутологија истовремено употребљавање термина “јавни” и “званични” у овом контексту. У овом погледу то су синоними и на разлици инсистирају, чини ми се, они који поново муте бистру воду ради множења крокодила у мутљагу…
   (Посебно поздрављам уваженог проф. Драгољуба Збиљића!)

 4. Боже, свашта се догађа само међу Србима! Откуд право националниох мњина да решавају питање писма у језику Срба. Када су Срби и помислили да утичу на националне мањине којим ћее писмом те мањине писати своје језике?

 5. И МИНИСТАР И ПОШТЕНИ ХАМОВИЋ САДИЛИ СУ ТИКВЕ С ЂАВОЛОМ (СРПСКИМ ЛИНГВИСТИМА) И ЗАТО НИСУ МОГЛИ ДОБРО ДАА ПРОЂУ!

  Треба знати да нико не би могао да “закочи” ћирилицу да је нису буквално блокирали српски лингвисти у српском правопису који су једини у Европи увели блокаду српске азбуке тиме што су српској ћирилици убацили у српски правопис “нож под грло” одредивши јој хрватску абецеду као алтернативно писмо.
  То нису схватили ни министар Вукосављевић ни поштени Хамовић па су с лингвистима играли игру преко некаквог предлога закона. Њих двојица су с лингвистима играли садећи “тикве с ђаволом”. И тако су од лингвиста изиграни јер обојица нису схватикли да су највећи прекршиоци Устава Србије у Члану 10. у ствари баш они сњ којима су њих двојица “садили тикве”, а то су лингвисти. И тако су ђаволски од лингвиста изиграни и њих двојица и српска ћирилица.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here