„Златна палма” Швеђанину Рубену Устлунду за филм „Квадрат”

Поделите:

„Квадрат” Рубена Устлунда проглашен за најбољи, гран-при француском, а награда жирија руском филму, најбољи глумци Дајана Кругер и Хоакин Феникс

Кан – Међународни жири, предвођен легендарним Шпанцем Педром Алмодоваром, „Златну палму” за најбољи филм 70. Кана доделио је Швеђанину Рубену Устлунду за занимљив и маштовито режиран, иако подугачки „Квадрат”, који је, руку на срце, и био један од најбољих филмова у поприличној бледој јубиларној фестивалској сезони.

У најкраћем, за одлуке Алмодоваровог жирија могло би се рећи да су правичне, награђени су сви бољи филмови у селекцији, мада по редоследу награда не и сасвим адекватно.

Рецимо, фестивалски гран-при заслужено је припао Робину Кампију за француски филм „120 откуцаја у минути”, о борби геј-активиста за хуманији приступ оболелима од АИДС-а и боље здравствене услове за њих током осамдесетих година прошлог века у Паризу. Овај филм освојио је и награду жирија међународне критике Фипресци.

У случају награде за најбољу режију, која је припала Софији Кополи за филм „Преварен”, период драму из времена америчког грађанског рата, у којем игра и Никол Кидман (којој је припала Специјална награда јубиларног фестивала), може се ставити знак питања. Примеренија би за њу била Награда жирија, коју је, на опште изненађење и разочарање, освојио руски редитељ Андреј Звјагинцев за филм „Невољени”, који је, без сумње, био најбољи на 70. Канском фестивалу. Звајгинцеву је и за претходни филм „Левијатан” измакла „палма” (добио је награду за најбољи сценарио) и, ако је ни сад није освојио, неизвесно је да ли ће икада.

Као што се и могло предвидети, и то са великим покрићем, награду за најбољу женску ролу освојила је заслужено Дајана Кругер, за вансеријску улогу младе немачке мајке Катје која је изгубила породицу у бомбашком нападу неонациста, у изузетно провокативном филму „Ниоткуда” („Aus dem nichts”) Фатиха Акина, немачког редитеља турског порекла. За најбољу мушку улогу канску награду, баш као што је такође „Политика” предвидела, освојио је Хоаким Феникс за изврсно одиграну улогу осветника у жестоком филму „Ви заправо никада нисте били овде” („You Were Never Really Here”), шкотске редитељке Лин Ремзи. Оба ова филма била су приказана у самој фестивалској завршници.

Награду за најбољи сценарио освојио је грчки редитељ Јоргос Лантимос за причу „Убијање светог јелена”, филм који је много боље режирао него што га је написао, у шта ће се уверити и српска публика, јер је и Лантимосов филм, баш као и филмови Устлунда, Звјагинцева, Кополе и Кампија, откупљен за приказивање у Србији (дистрибутерска кућа „Мегаком филм”).

Жири паралелног такмичарског програма „Известан поглед”, којим је председавала америчка глумица Ума Турман, за најбољи је прогласио ирански филм „Човек од интегритета” Мохамеда Расулофа, а наградио је и глумицу Јасмин Тринку (за улогу у филму „Фортуната” Серђа Кастелита) и редитеље Матјеа Алмарика („Барбара”) и Тејлора Шеридена („Зимска река”). Жири програма Синефондасион (студентски и кратки филмови), под вођством румунског редитеља Кристијана Мунђијуа, победничким је прогласио кратки белгијски филм „Пол је овде” Валентине Мoрел.

Италијанска дива Моника Белучи била је церемонијал мајстор и завршне канске вечери и свој посао је обавила изврсно.

Овогодишњи, 70. Кан остаће запамћен више по несвакидашњем обезбеђењу него по добрим филмовима, али и по инсталацији виртуелне реалности „Месо и песак” Алехандра Гонзалеса Ињаритуа, која је управо овде имала своју претпремијеру.

Аутори српских филмова који су били приказани на Маршеу (филмска пијаца), у оквиру пројекта „ACID”, задовољни су се вратили кући после указане прилике да се представе потенцијалним француским купцима. Задовољна је својим канским наступом и пројекцијом филма „Скупљачи перја” Александра Саше Петровића и наша глумица Оливера Катарина, а најзадовољнији наши филмски бизнисмени – продуцент Мирослав Могоровић и дистрибутер Игор Станковић. Они су у Кану били и најрасположенији и најнеуморнији. Ништа их није могло ни пореметити ни зауставити. Добитнички је ово тандем.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here