Velika Albanija i kosovski haos

Podelite:

Kosovska skupština je izglasala nepoverenje vladi Ise Mustafe, Hašim Tači je raspustio parlament, a vandredni parlamentarni izbori će se održati u junu.

Stiče se utisak da u Prištini vlada haos, međutim, reč je o unapred smišljenom planu kosovskih političara.

Mesecima unazad, stranka Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, koja se pre svega zalaže za ostvarivanje projekta Velika Albanija, prekidala je skupšinske sednice, bacajući suzavac, potom su usledili masovni protesti na prištinskim trgovima, a neki od članova Samoopredeljenja su završili iza rešeteka.

Između skupštinskih sednica, koje su bile prekinute zbog nereda, Samoopredeljenje je organizovalo proteste u Ćakovici, Mušutištu i Dečanu, sprečavajući Srbe da posete lokalna groblja i manastir Visoki Dečani. Kurti je objašnjavao da ”Srbija teži da postane mala Rusija na Balkanu”, obećavajući da će se on boriti protiv toga.

Donald Tramp i kosovski Albanci

U međuvremenu, kosovski Albanci su se našli pred novim izazovom:  Tramp je postao predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Povodom inauguracije američkog predsednika u kosovskom medijima je došlo do prave pometnje: nije se znalo ko će prisustvovati inauguraciji, a činilo se da će prisustvovati svi.

Očigledno, opozicioni lideri su se trudili da ubede Albance sa KiM da se ništa neće promeniti i da Kosovo i dalje ima podršku Amerike.

Tači je objasnio da inauguraciji novoizabranog američkog predsednika može prisustvovati samo Vljora Čitaku, ambasador Kosova u SAD.

Kada je u pitanju inaguruacija američkog predsednika, tim povodom se organiziju tri bala od kojih su dva slobodna, dok jednom mogu prisustvovati samo oni koji dobiju pozivnicu.

Stranka Ramuša Haradinaja, Alijansa za budućnost Kosova, pohvalila se pozivnicima, odnosno ulaznicama za bal ”Fridom”, koje koštaju svega nekoliko desetina dolara, a koje su, prema pisanju kosovskih medija, dobili Ramuš Haradinaj i njegova supruga Anita Mućaj Haradinaj.

Međutim, Ramuš Haradinaj nije uspeo da ode na pomenuti bal, jer je zadržan u Francuskoj, ali je Kadri Veselji ipak uspeo da se fotografiše sa Donaldom Trampom na Molitvenom doručku u Vašingtonu, koji se održava poslednjih 65 godina, a cilj ovog događaja je povezivanje društvene, političke i poslovne elite. Nakon fotografisanja sa Trampom, Veselji je putem društvenih mreža obavestio kosovske Albance da je on prvi političar sa Balkana koji se sastao sa Trampom, a kosovski mediji na albanskom jeziku su ”zaboravili” da objasne Albancima da su se na Molitvenom doručku našli i drugi politički lideri sa Balkana među kojima je bio Ivica Dačić, ali i Mladen Grujučić načelnik srebrničke opštine.

Pozivnica za slobodan bal Fridom koja košta svega pedest dolara, a koju je Ramuš Haradinaj pokušao da predstavi kao pozivnicu za inaugruaciju Donalda Trampa

Inauguracija Trampa, kao i ostali događaji koji se tiču iste, prošli su, a kosovski Albanci su nastavili da tapkaju u mraku:  očekivana podrška Trampa još nije stigla.

U međuvremenu je uhapšen i nakon četiri meseca oslobođen Ramuš Haradinaj, a demarkacija sa Crnom Gorom i formiranje ZSO su i dalje pitanja oko kojih  se ne slažu kosovski političari. Isa Mustafa je tvrdio je da ”zakon o demarkaciji uslov za viznu liberalizaciju”, što je kosovska opozicija nije želela da prihvati, odgovarajući suzavcem.

Velika Albanija i svi albanski strahovi

Liga za odbranu albanskog naroda ili Prizerenska liga osnovana je 1878.godine u Prizrenu. Cilj je bio stvoriti albanski vilajet, odnosno ujediniti teritorije na kojima žive Albanci.

Osmansko carstvo je slabilo, a Albancima se tada učinilo da bi mogli stvoriti nezavisnu državu.

Berlinski kongres je sazvan nakon srpsko-turskih i crnogorsko-turskih ratova koji su se zbili 1875-1877, kao i ruskog pohoda za pomoć balkanskim hrišćanima. Cilj je bio da se spreči širenje uticaja Rusije na Balkanu. Na Berlinskom kongresu se prvi put našao memorandum Prizrenske lige, a u njemu se tražilo da vodeće svetske sile priznaju identitet i autonomiju u okviru Osmanskog carstva.

Pored ovog memoranduma u vreme održavanja Berlinskog kongresa podnet je i tzv. Skadarski memorandum u kome se traži da Velika Britanija bude garant za ostvarivanje zahteva iz tog memoranduma: nezavisne albanske države.

Danas se mogu čuti izjave o pomeranju granica na Balkanu, odnosno stvaranju Velike Albanije.

Svesni su da se Evropska unija nalazi u krizi, kao onomad ”bolesnik na Bosforu”, Turska, kada su se Albanci prvi put setili da bi mogli stvoriti nezavisnu državu.

Tramp i Veselji na sastanku koji se još nije desio

Jasno je da Republika Kosovo ne postoji bez ideje o Velikoj Albaniji. Kada je u pitanju bitka na Košarama ili ”beteja e Koshares”, kako bi rekli Albanci, Srbi i Albanci ovu bitku posmatraju sasvim drugačije: dok Srbi kažu da je bitka na Košarama dokaz da je na SRJ izvršen i kopneni napad od strane NATO, dotle Albanci tvrde da je ”beteja e Koshares”, odnosno bitka za Košare, bitka za Veliku Albaniju, jer je u jednom času postajala šansa da se ukine granica između Kosova i Albanije, odnosno da se Kosmet pripoji Albaniji, ipak, kako Kosmet ipak nije pripojen Albaniji, Albanci bitku na Košarama nazivaju ”moralnom pobedom”, tj. pokušajem da se realizuje ideja Velike Albanije.

Vlada Isa Mustafe je srušena ne bi li kosovski Albanci ”kupili” vreme-ne žele da donesu odluku zbog koje bi se kasnije kajali i koju ne bi mogli da ponište.

Odavno, dijalog sa Beogradom albanski mediji predstavljaju isključivo kao dijalog o priznavanju Kosova od strane Beograda, međutim, albanskom narodu na KiM se čini da se u Briselu govori o svemu, osim o priznavanju Kosova od strane Beograda.

Kosovski Albanci su nesigurni, ali samim tim i opasniji više nego obično;

Sa obzirom da je Hašim Tači zakazao vandredne parlamentarne izbore za jun, pozivajući opozicone lidere da ”rade u službi naroda”, jasno je da će se srpski narod na Kosmetu narednih meseci suočiti sa izjavama o stvaranju Velike Albanije, kao i pretnjama o etničkom čišćenju i novim pogoromom nad srpskim stanovinštovom na KiM.

”Sa rešenjem kosovskog pitanja, albansko pitanje je rešeno.”, rekao je Ramuš Haradinaj na srpskom jeziku za jednu televiziju iz Crne Gore, 2013.godine, govoreći o ostvarivanju projetka Velika Albanija.

Međutim, kosovsko pitanje nije rešeno: iako je Kosovo postalo član mnogih međunarodnih organizacija, dobilo pozivni broj,  Republika Kosovo nije priznata od strane Srbije, ali ni pet država koje su članice Evropske unije.

Svakako to nije uspeh za Srbiju, ali jeste neuspeh za predstavnike kosovskih Albanaca, koji su svom narodu na KiM obećali da će Srbija priznati Kosovo.

Sa jedne strane, odgovor kosovskih Albanaca na srpski otpor jeste pretnja pomeranjem granica na Balkanu, novim sukobima; Sa druge strane, kosovski Albanci se služe velikoalbanskom retorikom onda kada se učini da je potrebno zaštiti Balkan od uticaja Rusije, a oni se trude da se predstave kao najveći protivnici Rusije i njenih saveznika na Balkanu, kao oni koji su spremni da štite interese SAD.

Iza velikoalbanske retorike, smene Mustafine vlade, raspuštanja parlamenta i prevremenih parlamentarnih izbora na KiM, krije se albanski strah od Rusije i  očekivanja od nove američke administracije. Kosovski Albanci se suočavaju sa krizom, a Balkan sa opasnošću.

M.Ć.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here