Срђа Трифковић: Америка као банана република

Поделите:
МАШИНЕРИЈА Демократске партије, корпоративни медији и барони друштвених мрежа створили су удружено криминално предузеће да покраду председничке изборе.

Каже ово, за “Новости”, професор Срђа Трифковић из САД, после гласања. То га, каже, подсећа на сличне “завере” у посткомунистичким режимима, само бруталније. Он сматра да се ни у тим режимима не би могла замислити “производња” више од 100.000 гласова за “шефа” усред ноћи, уз нула гласова за опозицију, као ни “гласачи” рођени у 19. веку!

– За разлику од Милвокија и Детроита, чак ни режим у Пјонгјангу не добије више гласова за “вољеног вођу” него што има Севернокорејаца на бирачком списку – примећује Трифковић.

За већи део света, сматра он, Америка је сада сведена на статус банана републике.

– Европски медији, које већином контролишу неолиберални глобалисти, пружају подршку завереницима, али обични људи знају боље. Као што коментатори у Београду, Кијеву, Тбилисију и другим престоницама које су искусиле обојене револуције данима примећују, иронично је да су Американци уз мање тешкоћа “инсталирали” председнике у страним земљама, него што су легитимно изабрали свога – уочава саговорник.

После Бајденове проглашене победе, и Трампове најаве да ће ићи на суд, Трифковић предвиђа да је насиље на улицама скоро неизбежно. Укључиваће, додаје, обе стране националног амбиса, овог пута.

– Без обзира на крајњи исход, легитимност победника већ је нарушена, како у земљи, тако и у иностранству. Ако Бајден превагне, а медији то третирају као свршену ствар, чак и његови симпатизери на власти у Паризу, Берлину, Бриселу или Отави и дају тон Би-Би-Сију, “Монду”, “Велту”, знају о чему се ради – уверен је Трифковић.

Ипак, постоји један проблем. “Госпођа секретарка” Медлин Олбрајт је узвикивала: “Ми смо Америка, стојимо изнад свих, видимо даље, незаобилазна смо нација”, уз пратеће опаске као што су “права страна историје”, “пакс Американа”, “лидер међународне заједнице”. Трифковић сматра да се сада више то неће узимати за озбиљно.

– Било који покушај обнове пројекта после дебакла овогодишњих избора осуђен је на пропаст. Протагонистима ће бити теже да наставе да се претварају чистог образа да је америчка спољна политика посвећена промоцији слободе, демократије и људских права, супротстављању тиранији и злу, и да је посвећена стварању бољег света и имиџу изузетне нације. Задат је смртоносни ударац Америци као светионику света – закључује Трифковић пишу Новости.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here