Албанија – ко је “издао” ОВК?

Поделите:

Оштре оптужбе владајућих социјалиста на рачун лидера опозиције Љуљзима Баше око његове наводне улоге у истрагама ратних злочина које су током рата починили припадници ОВК. Издајник, тврде социјалисти. Баша: Јефтина предизборна пропаганда.

“Љуљзим Баша је радио за УНМИК и лично је учествовао у истрагама о затворима ОВК у северној Албанији”, написао је Тауљент Баља, шеф посланичке групе владајућих демократа, покренувши на тај начин лавину оптужби на рачун шефа највеће опозиционе странке у Албанији.

Суштински, владајућа странка оптужује највећег политичког ривала да је током истраге наводе из извештаја специјалног известиоца Савета Европе, Дика Мартија као преводилац учествовао у истрагама на северу Албаније.

Нешто касније, некадашњи командант једне од оперативних зона ОВК, Љатиф Гаши оптужио је Башу да је, додуше маскиран, био присутан током његовог хапшења 2002. године.

“Ту није био само он, већ и ћерка Саљија Берише. И она је носила маску”, рекао је Гаши албанској телевизији Топ ченел.

Љуљзим Баша је био део тима истражитеља Хашког трибинала који су истраживали злочине почињене на Косову 1998. и 1999. године, након чега је био део Одељења за правосуђе при УНМИК-у.

Социјалистичка партија у Албанији, током сукоба на Косову, била је блиска са лидерима Ослободилачке војске Косова, пре свега јака је била веза тадашњег премијера Фатоса Наноа са Хашимом Тачијем.

Истовремено, демократе на чијем се челу тада налазио Саљи Бериша подржавала је Демократски савез Косова Ибрахима Ругове.

“Тражим само једно, да објасниш своју улогу у овим истрагама”, написао је албански премијер Еди Рама.

Баша је оптужбе одбацио, наводећи да се ради о предизборној пропаганди и покушају владе Едија Раме да замаскира сопствене неуспехе у броби са пандемијом коронавируса.

На његову страну стали су и некадашњи званичници УНМИК-а који су навели да Баша није учествовао у истрагама ратних злочина, као и да није присуствовао хапшењима.

Председник Демократског савеза Косова, Иса Мустафа је рекао да “неистините конструкције” неће помоћи шефовима ОВК, који су оптужени пред Специјалним судом у Хагу, наводећи да тај трибунал нису основали ни Баша, ни Бериша, већ косовски парламент.

Специјални суд за злочине ОВК почео је суђења четворици команданата, укључујући политичког лидера ОВК Хашима Тачија, портпарола Јакупа Краснићија, шефа обавештајне службе Кадрија Весељија и једног од регионалних команданата Реџепа Сељимија.

Они су оптужени за удружени злочиначки подухват, ратне злочине и злочине против човечности, почињене током 1998. и 1999. године. У оптужници се наводи више од 100 убистава и неколико стотина противправно затворених особа.

РТС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here