Александар Дугин: Либерализам као тоталитарна идеологија

Поделите:

Шта је доминантна идеологија савременог Запада и његове геополитичке авангарде – САД? Ово питање погађа сваког од нас. Будимо отворени: ми смо изгубили у глобалном геополитичком сукобу и зато смо дужни да знамо прецизно и строго – ко је господар у новим условима планетарног распореда снага, какве су основне црте његовог погледа на свет, шта он мисли о свету, историји, судбини човечанства, о нама самима?

То је неопходно свима – и онима који имају намеру да се помире са судбином и покорно служе новим господарима, и онима који одбијају да прихвате овакво стање ствари и теже устанку и освајању нове геополитичке слободе.

Нас су убеђивали да на Западу уопште нама никакве идеолигије, да тамо влада плурализам ставова и убеђења, да је свако слободан да верује у шта год хоће, да мисли, говори и чини што хоће.

То је апсолутна лаж, пропагандни потез позајмљен из арсенала “хладног рата” (рата против нас). На Западу заправо постоји доминирајућа идеологија која није ништа мање тоталитарна и нетрпељива него било која друга идеологија, само што су њени облици и начела својеврсни, философске претпоставке су другачије, а историјска база јој се у корену разликује од идеологија које су нама познате и на које смо навикли.

Та идеологија је либерализам. Она се заснива на догми о “аутономној индувидуи” (тј. на доследном индивидуализму), “практичној рационалности”, вери у технолошки прогрес, на концепцији “отвореног друштва”, на уздизању начела “тржишта” и “слободне размене” не само у економски, него и у идеолошки, социјални и философски апсолут.

Либерална идеологија је “десна” у уском економском смислу, односно, “лева” у смислу хуманитарне реторике. При томе све друге спојеве десног и левог, и или једноставно десно и лево по себи, либерализам одбацује, демонтира, маргинализује, ускраћује им право грађанства. Уместо отворених физичких репресија против оних који другачије мисле, он прибегава тактици благог гушења, постепеног померања на маргину друштва, економског дављења дисидената и опонената и тако даље. Али чињеница остаје чињеница: доминантна идеологија Запада (либерализам) активно се бори против алтернативних политичко-идеолошких пројеката, али ради постизања својих циљева користи методе истанчаније, “мекше” изоштреније него што су други облици тоталитаризма – али методе које су баш због тога само још ефикасније.

Либерални тоталитаризам није бруталан, није отворен, већ је замагљен, нестваран и невидљив. Али ништа мање суров. Постојање “доминантне идеологије” ма Западу постепено се све јасније схвата у нашем друштву. Реалност либерализма или идеологије либерализма постала је очигледна, те смо, према томе, дошли до веће одређености.

Присталице Запада нужно морају од сада да деле све идеолошке претпоставке конкретног либерализма (а не неке магловите “демократије” под којом свако има право да подразумева нешто магловито и деодређено), а његови противници да се уједињавају у неприхватању те идеологије.

Међутим, либерализам има још један, скривени слој. Ради се о неком богословским и религиозним претпоставкама које су, на крају крајева, довеле Запад до оног идеолошког модела који се у њему укоренио и данас постао доминантан. Тај слој није толико универзалан и недвосмислено прихваћен, као што су то вулгарни клишеи “отвореног друштва” и “људских права”, али ипак је управо он основа и тајни извор либералне идеологије која преовлађује на планети, либералне идеологије која је сама по себи само врх леденог брега.

Ради се о протестантској есхатологији.

Трећи простор

Поделите:

5 Коментари

 1. UVIJEK O DRUGIMA A NIŠTA O SEBI. AKO JE OVO FILOZOFIJA RUSIJE I SRBA , TO NAM JE KRAJ. SS jedinice su imale parolu, da se bore protiv LIBERALIZMA i u tom lovu ubili 25 miliona Rusa i 3 miliona Srba. Gle apsurda, Rusi preuzeli tu filozofiju . Šta je učio ovaj Dugin, pa ovako Rusima i Srbima uvaljuje kukavičije jaje. LIBERALIZAM JE DUBOKO HRIŠĆANSKI I IZVIRE IZ NAŠE PRAVOSLAVNE SABORNOSTI. …… A DUGIN NAM UVALJUJE AZIJATSKI TOTALITARIZAM. LIBERALIZAM SE ETIČKI NE MOŽE NEGIRATI. JEDINO SE MOŽE UKAZATI NA NEDOSLEDNOST.

 2. Наша вера учи да се љубав према Богу садржи у испуњавању Божјих заповести.Послушност је вера на делу.Питање је само колико ми водимо борбу против греха.Свакако време нам овде истиче.

 3. @vidic : Либерализам или демократија ? Поготово какав хришћански либерализам , где су саборност и хришћанске врлине 1. Смерност
  2. Дарежљивост
  3. Чистота морална-целомудреност
  4. Човекољубље-милосрђе
  5. Уздржљивост
  6. Кротост-трпељивост
  7. Ревност у вери и молитва

 4. Објављено: 2. мај 2015.
  РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ТРАЖИ СПАЈАЊЕ „елемената монархије и социјализма”

  Руководилац Одељења Руске православне цркве за односе са друштвом – протојереј Всеволод Чапљин – изјавио је да је данашњој Русији потребан политички систем који би у себи објединио елементе монархије и социјализма.
  „Нашој земљи су потребни истовремено елементи чврсте централизације власти и социјална држава. Државност, праведност и солидарност – то су три вредности на којима треба да почива државно уређење. То би – нагласио је Чапљин – спојило монархију и социјализам”.
  Чапљин се на садашњој високој функцији унутар РПЦ налази већ дуже од шест година. Наглашено се бави рашчишћавањем пута традиционалном „руском начину живота” у савременој Русији.
  Познати је борац против утицаја Запада у Русији и против „хомосексуалне културе”.
  Извор: ТАСС
  Старац Пајсије Светогорац каже /”Поуке божанствене љубави”/:
  ”АКО СЕ МАТЕРИЈАЛНА ДОБРА НЕ БУДУ ДЕЛИЛА ПО ЈЕВАНЂЕЉУ – ДЕЛИЋЕ СЕ НОЖЕМ!”

  Драган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here