Božidar Trpković: Kijev opet zvecka oružjem

Podelite:

U Ukrajini je startovao masovni poziv na hitnu službu u armiju ne samo vojnika, već i oficira rezerve. Faktički, reč je o mobilizaciji u VSU (Oružane snage Ukrajine), ali skrivenom iza nejasnih formulacija.

U godinama 2014–2015 oficire rezerve u Ukrajini već su pozivali uporedo s redovima tokom takozvane mobilizacije (iako mobilizacija bez objave rata ili uvođenja režima vanredne situacije izgleda kao pravni nonsens). Ipak, posle delimične deeskalacije konflikta u drugoj polovini 2015. godine mobilizacija je bila za neko vreme obustavljena. VSU su nastavili artiljerijsko granatiranje mirnog stanovništva Donbasa i zauzimali „sive” zone u rejonu linije sukobljavanja, ipak stvarnih masovnih pokušaja probijanja pozicija odbrane Donbasa nisu preuzimali. U armiju su u to vreme u Ukrajini pozivali isključivo vojnike na određeni rok, oficire su pak sablažnjavali „u dobrovoljnom režimu” bajno visokim po ukrajinskim merilima platama (9,5–10 hiljada grivni, to je nešto više od 300 evra, što je oko 2,5 puta više nego prosek u ukrajinskoj privredi). Ali, već ujesen 2016. ukrajinska nacionalistička javnost zapevala je pesmu o nužnosti provođenja novog talasa mobilizacije. A u januaru tekuće godine rukovodstvo ukrajinskog vojnog resora saopštilo je o nameri da prinudno pozove iz rezerve oko 4 hiljade oficira. Ideja je neko vreme „visila u vazduhu”, i mnogi u Ukrajini su se nadali da će se situacija opustiti.

Ali kako su krajem maja saopštili ukrajinski SMI, poziv oficira rezerve u redove ukrajinske armije ipak je objavljen. Predviđeni rok njihove službe je 18 meseci. Pod žuto-plava znamenja moraće da stanu ne samo mladi muškarci, već i devojke. Sakupljaće ljude u uzrastu do 43 godine.

Akcenat će kadrovske službe VSU staviti pre svega na one koji su sposobni da služe u dužnostima nivoa komandira voda ili čete. Na taj način, ukrajinska armija planira da okupi komandire za 80–150 hiljada ljudi redovnog i mlađeg komandnog sastava.

Uzgred, nedavno se ministar odbrane Ukrajine Stepan Poltorak obratio vojnim penzionerima, kojima „dozvoljavaju uzrast i zdravlje”, s molbom da se vrate u redove VSU. Reč je sigurno ne o potporučnicima–kapetanima u uzrastu do 43 godine, već o pukovnicima, potpukovnicima i generalima sposobnim da komanduju bataljonsko-taktičkim grupama i brigadama. Dužnosti takvog nivoa u VSU nema tako mnogo. I to što je Poltorak progovorio o pozivu u ukrajinsku armiju iskusnih kadrova, kojima će se morati platiti iz polupraznog ukrajinskog budžeta po 20 i više hiljada grivni mesečno, svedoči ili o tome da će sastav VSU biti snažno proširen, ili o tome da ukrajinska vojska može uskoro da ima velike gubitke. Ili, pak, i o jednom i o drugom odjednom. Jasno je, prosto tako da bi se „poigrala vojnika” siromašna zemlja toliko novca ne bi bacala u vazduh.

Svi ti zabrinjavajući znaci prepliću se s nedavnim izjavama ukrajinskih političara. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da ne smatra da je sukob u Donbasu „zamrznut“. Prema njegovom mišljenju, tamo se vodi „pravi žestok rat“. Porošenko smatra da nema svrhe obustavljati vojnu operaciju u Donbasu dok se ne usvoji zakon o reintegraciji ovih teritorija. Bivši vršilac dužnosti predsednika Aleksandar Turčinov, sada sekretar saveta bezbednosti i odbrane Ukrajine, ovih dana ozbiljno je rekao da će se ATO („Antiteroristička operacija”) završiti onda kada VSU zauzmu Moskvu. Narodni deputat Ukrajine Dmitrij Timčuk, poznat po nadimku „šlem koji govori”, izjavio je da je za izlazak na granice RF na Donbasu VSU dovoljno 5–6 dana. „Vojni ekspert” Oleg Ždanov na stranicama ukrajinskog propagandističkog izdanja „Osmatrač” insistira na tome da je ukrajinskoj armiji za „čišćenje” Donbasa potrebno svega 3–4 dana.

Osim toga, kijevska vlast je načinila niz koraka usmerenih na oduševljavanje najneobuzdanijeg dela ukrajinskih nacional-radikala. Tako, potpuno simbolično je preimenovanje prospekta generala Vatutina u čast oficira Abvera i SS Romana Šuheviča. Predvidevši gnev žitelja jugo-istoka, vlasti Poljske i niza nacionalnih opština, predstavnici Porošenkovog Bloka dugo vremena su blokirali tu inicijativu, ali su je na kraju krajeva podržali.

Preklapanje bezumne nacionalističke propagande s masovnim pozivom u VSU oficira rezerve jedva da je slučajno. Sve ukazuje na to da se Kijev sprema za rat.

 O tome da je Kijev spreman na svakakve provokacije svedoči i sveže „curenje” iz vrhovnog štaba OEBS.

Napomenimo da je izjutra 23. aprila u Luganskoj Narodnoj Republici od mine stradao automobil misije OEBS (Organizacije za bezbednost isaradnju u Evropi). Po prvobitnoj verziji, tragedija se desila kada je automobil tobože zašao točkom van puta, gde je bila postavljena mina, posle čega se dogodila eksplozija. Poginuo je saradnik misije, građanin SAD Džozef Stoun.

Ovih dana međunarodni eksperti pozvani za istragu informisali su zamenika generalnog sekretara OUN za politička pitanja D. Feltmana o prethodnim rezultatima rada. Saglasno njihovom zaključku, analiza fotosnimaka s mesta oštećenja i ostataka ekplozivnog uređaja s visokim stepenom poverenja svedoči o njegovom distancionom aktiviranju. U okvirima drugih okolnosti to može da ukazuje na to da odgovornost za incident leži na ukrajinskoj strani.

Sada je D. Feltman dao preporuku članovima ekspertske grupe i saradnicima svog aparata da se uzdrže od rasprostranjenja bilo kakvih podataka do okončanja zvanične istrage.

U celini, reč može biti kako o pokušaju da se barem delimično učvrsti uzdrmani režim Petra Porošenka, tako i o nekakvoj tajnoj naredbi sa Zapada. Ali, aktivizacija dejstava VSU, isto kao i eskalacija političkih ubistava i provokacija, u svakom slučaju će dovesti do katastrofalnih posledica – pre svega za mirno stanovništvo Donbasa: do masovnih žrtava i oštrog pogoršanja humanitarne situacije. Izgleda, kijevski režim se primakao onoj crti, posle koje će, prešavši je, ponovo uvući region u krvavi rat.

Božidar Trpković

 

VIDOVDAN

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here