Бранко Радун: Трамп и минско поље за Србе

Поделите:

Доласком Доналда Трампа и његове “милитари” администрације на чело САД су најављене велике промене у амричкој политици. Kасније је ескалирао сукоб са естаблишментом и оним што се зове “дубока држава”. Врхунац тога је био “блок” који је дошао од стране сенатске и конгресне олигархије која је увела нови пакет санкција Русији и тако блокирали за неко време нову Трампову политику према Москви. Дубина раскола показује да су у питању различити лобији са различитим приоритетима у унутрашњој и спољној политици. Иза Трампа је стао реални сектор на челу са произвођачима оружја и израелски лоби а са друге стране су финансијски и медијски лоби који контролише већи део политичке и медијске сцене. Но Трамп се није предао и наставља по својој агенди, наравно уз одређене компромисе. Тешко је проценити како ће се завршити овај рат моћних лобија који су представљени у личностима Трампа и Сороша. За сада Трамп има ривала у политичкој олигархији која контролише представничка тела и у медијима али успева да постепено преузима полуге реалне власти у оквиру администрације и агенција које су од кqучног значаја за одмеравање снаге на овом до сада невиђеном мегдану.

Све се то преноси и на остатак света а нарочито на Балкан. Привремена пат позиција у Вашингтону је довела со тога да су на Балкану много активнију улогу почели играти Лондон Анкара Берлин и Москва што нас на неки начин враћа у време с краја деветнаестог века и борбе за “турско наслеђе” на нашим просторима. Вашингтон држи конце у својим рукама и нико не може да му озбиљно конкурише на овим просторима, но како нема јасну политику други то користе за своје интересе. Највећи профитер је Лондон који супева да балансирајући између нових и старих у Вашингтону али и ЕУ ојача своје позицији. Русија је постала активнија али без јасног плана осим да провуче гасовод преко брдовитог Балкана. Турска је опет у замршеним односима са Вашингтоном и значајно су јој пале акције у Сарајеву Тирани и Приштини које су ипак лојалније Англосаксонцима но својим традиционални менторима Турцима. Немачка окупирана брегзитом, мигрантима и економским санкцијама Русији које су им наметнули из Вашингтона има довољно својих проблема да не може да се озбиљније бави Балканом.

Доласком нове администрације је дошло не толико до промене политике колико до ресетовања постојеће. На балкану то значи да ће сви стартовати од нуле и да се не гледа много на претходна савезништва и непријатељства. То јесте шанса за Србију да не буде више лош момак који је крив за све лоше што се дешава на Балкану. Сви су кренули да лобирају код нове администрације и да своју позицију поправе или да врате део оних позиција које су изгубили ресетовањем. Највише новца су уложили Албанци који су преко својих криминално обавештајних веза успели да се врате у игру. Они нису више омиљени у Вашингтону као што су били али су ипак успели да санирају “штету” коју им је нанела Трампова победа. Хрватска је исто тако преко НАТО структура успела да поправи свој статус али без нарочитих постигнућа.

Ризици позиције Србије се састоје у томе да нас “комшије” прогласе за реметилачки фактор и за главне савезнике Русије на Балкану. То се већ на неки начин и десило јер се уклопило у антитуску и антитрамповску хистерију либералног естаблишмента у Вашингтону. Овде су наравно искористили Хрвати Албанци и Бошњаци да Србе представе као “руске људе”. Исто тако су као своју шансу то видели и нато и сорошевски медији и лобисти у Београду да на антируској хистерији поново добију фондове који су готово пресахли у протеклим годинама. Чак и бесмислени спинови о фантонској “Српској части” у круговима опозиције у Вашингтону добијају обрисе руског мешања у питање опстанка БиХ па чак се представља као некаква агресија Србије на суседну државу. То све наравно отеежава позицију Србије али на другој страни и ствара шансу за боље позиционирање у Вашингтону.

Руска карта представља и ризик за Србију јер се све што Русија чини овде на Балкану или оно што се некима привиђа да она чини некако ставља на рачун Србије. Зато је потребно не негирати наше добре односе са Русијом већ искористити негативни ПР тако што би Србија постала некакав мост између Вашингтона и Москве или Запада и Русије. Исто тако је потребно пратити дешавања у Сирији и понудити подршку плану мировне мисије у тој разореној земљи који би нас другачије позиционирао и у Вашингтону али и у Лондону Анкари Берлину и Москви. Не треба подценити ни утицај који има одређена подршка ако је дошла у право време, па макар долазила и из малих држава. Москва се налази у изолацији а и противници Трампа га предсетаљају као човека који нема пријатеље у свету и то у одређеном моменту јесте шанса за мање замље ако брзо реагују и играју проактивно. Пример Пољске и Мађарске који су постали омиљени у трамповској администрацији о томе сведоче, а ни Словенија која “има” прву даму у Белој кући то неће пропустити да искористи. Промене у свету су огромне и ефекти егзита, победе Трампа и нове улоге Kине су и шанса за мале државе попут Србије да поправе своје позиције и преброде ова тешка времена.

Бранко Радун, Политика

Поделите:

15 Коментари

 1. Analiza je dobro pocela al se zavrsila kao uputstvo kako Srbija sto vise da naj.be. Opet sedenje na dve stolice, nekakav most izmedju Rusije i Amerike, petljanje u Siriji (verovatno autor predlaze na Asadovoj strani). Mozemo da pokusamo da pobegnemo od istorije ali ne mozemo od geografije: Srbija kao strateska tacka je u Britanskoj interesnoj zoni zajedno sa Grckom, Danskom i Norveskom. Nema potrebe da se opiremo inace nas ceka sudbina Iraka. Nemacka je nezainteresovana za Balkan, njen fokus je Centralna Evropa, a Rusiju interesuje Istocna Evropa. Americi kao globalnoj sili smo samo jedno polje na sahovskoj tabli i njima je jedino bitno da na tom polju ne vide ruskog lovca ili topa, inace ce da ga smrve.

 2. Tramp je izuzetno nepopularan u Americi i ova antiruska histerija je vise otpor prema Trampu nego prema Rusiji. Na Americku spoljnu politiku najvise uticu dve struje: proizraelska (cine je konzervativni Jevreji i protestanati evangelisti koji bezuslovno podrzavaju Izrael i rade samo sto je u njegovom interesu) i antiruska (cine je emigranti iz Centralne Evrope (Poljak Bzezinski, Cehinja Olbrajt, Madjar Soros). Sad je dobra prilika da Srbija izgladi odnose sa ovom antiruskom strujom, a Tramp ce ionako biti blagonaklon prema nama.

 3. Posto izdajnici i strani (ruski) placenici sa vidovdan.org vise brinu o Rusiji i Putinu nego o Srbiji (Srbiju ko j.be, moze i da nestane) evo savet i za Rusiju. Rusija narednih 5 godina treba da drzi low profile i da ceka da Kina ojaca toliko da bude jednaka sa Amerikom. U toj situaciji ce postati potreban saveznik Americi, jer realno jedino Kina ima moc da porobi ceo svet (ukljucujuci i Rusiju i Ameriku). Za Ukrajinu je resenje da Zapadni deo (Galicija) dobije nezavisnost i udje u EU, a da Ukrajina udje u savez sa Rusijom zajedno sa Belorusijom. Rusija treba da glumi sto je moguce vise da je demokratska (znaci izbori i drugi predsednik), da se ne petlja u Americku politiku, da proba da podigne svoju ekonomiju i da ni pod kojim uslovima ne ispusti Belorusiju i (Istocnu) Ukrajinu.

  • Kada bi Putin znao za tebe i tvoju pamet, plaćao bi te suhim zlatom i dragim kamenjem (koliko god možeš vagonom prvesti).
   Sama ideja da se Putin treba utajiti pet godina i pripojiti Americi, pa zajedno udariti po ojačanoj Kini je toliko genijalnaje neprocjenjiva.
   Za razliku od tebe, Tramp je takodjer htio, ali odmah istrgovati sa Putinom pakt protiv Kine, ali ovaj glupak je to odbio.
   Znaš li ti zašto se vi Srbende proglašujete Nebeskim narodom? Zato što je vašoj gluposti granica samo Nebo.

   • U geopolitici je opstepoznato da narodi grese jer se uvek spremaju za prethodni rati. Ameri i Ruje su jos mentalno u stanju Hladnog rata, ali ce ih Kinezi vrlo brzo probuditi iz tog stanja. Ako Kina nastavi da rasta ovom stopom, za 10 godina ce imati ekonomiju duplo vecu od Amerike. Videli smo sta je Amerika u stanju da uradi sa 300 miliona stanovnika, a mozete zamisliti sta ce raditi Kina sa 1.4 milijardi ljudi u savezu sa Islamskim svetom toj istoj Rusiji i Americi.

    • Naravno da u ovom trenutku savez Amerike i Rusije jos uvek nema smisla. Kina je iako ekonomski i demografski dzin, politicki patuljak. Ali za 10 godina kad Kinezi pocnu da grade zeleznicke koridore po celom svetu i mocnu flotu razaraca vrlo brzo ce se i Rusi i Ameri zabrinuti za svoju sigurnost.

     • Nije problem kada je netko glup, već kada je umišljeni glupak (narod kaže budala).
      Nije Rusija sa vazalom Imperije haosa Amerikom u hladnom, već u hibridnom ratu, koji će se voditi svim sredstvima, osim oružjem, do uništenja jedne od ratnih strana ili čak medjusobnog, ako preraste u oružani.
      Casus belli je bio atak Rusije i Kine na dolar (2012 g.), a Imperija haosa je izabrala Rusiju kao slabijeg neprijatelja, da bi po njenom
      uništenju lakše se obačunala sa Kinom.
      Rusija i Kina su više nego svjesne opasnosti koja im preti, pa su napravile ratni savez iz potaje, koji krste kao strateško partnerstvo.
      Ovom savezu se diskretno pridružuje čak kineski neprijatelj Indija, pa i prefrigani Isusovac Papa Franjo (na čijem kanabetu Putin je redoviti gost).
      Dakle umnjače sjedi, jedan i ne javljaj se za ispravku.

     • Klasicna Hrvatska sizofrenija, teorija zavere, imperija haosa. Leci se mucenice. Amerika ima ekonomiju 10 puta vecu od Ruske, ima pristup svim potrebnim resursima u Kanadi i Australiji, nafti iz Saudijske Arabije, vrhunskim proizvodima iz Japana, Nemacke i Juzne Koreje. Kinezi kao praktican narod ce uspeti da nadju dogovor sa Amerima, a Rusi ce opet da ga ispuše ko i obicno, skupa s tim tvojim Isusovcem.

 4. Nije apsolutno neophodno da mi uvek imamo razlicite saveznike od Hrvata i Albanaca. Cak je i korisno i blagotvorno ako su nam saveznici isti, jer je onda situacija u nasem regionu relaksiranija. Dobro je da smo popravili odnose da Nemcima i Turcima, ne odgovara nam da su nam oni neprijatelji. Nemacka je poslednjih 70 godina bila blagonaklona prema nama: primila je milione nasih imigranata i investirala milijarde u Srbiju. Ali ne smemo da gubimo iz vida da su angloamerikanci glavna supersila na svetu i da smo u njihovoj interesnoj sferi.

 5. Lako je srpskom Mesiji KaliNeru voditi vanjsku i unutarnju politiku, jer ima za savetnike dva poprednja srpska realpatriotska savetnika.
  To mu ga dodje kao prošireni strip o Mirku i Slavku. “Pazi Aco metak!” uzvikuju Dragi ili Brane, a ovaj im uzvraća: “Hvala Dragi” (ili Brane, ovisi koji je na straži).
  Kada se konji ritaju, mrtva ždrebad padaju, a autor savjetuje da Srbija bude most medju njima, što u stanju hibridnog rata koji se vodi izmedju USA i Rusije nije baš preporučljivo, ali što znaju mala djeca.
  Lamentiranje autora nad zleduhom sudbinom Trampa je u nepotrebno. jer je ovaj legao na imperijalnu rudu i oslonjen na ovu tuče prednjim i zadnjim po napadačima (koji se zavlače u mišje rupe), dok je ratnu komandu protiv Rusije predao svojim generalima.

  • Ma mislis da njih briga za sudbinu Srbije? Njima je vazno da ocuvaju interese Putinove kleptokratije, jos uvek zamisljaju da je vreme Kominterne gde se cekaju naredjenja iz Kremlja. A Srbija moze i da propadne i Srbi mogu da jedu i korenje, to nije vazno.

   • Što se tiče Nebeskog naroda, vas Serbalja, vaše pitanje je preuzela u svoju nadležnost majčica priroda, koja će primenom svojeg zakona o selekciji devijantnih vrsta razrešiti definitivno i pravično srpsko pitanje.

     • Mea culpa, mea maxima culpa!
      Moram zatražiti od tebe oprost zbog toga što sam te strašno potcenio, svrstavajući te medju retarde debile, a ti si takmičar u dvije discipline, unajvišim kategorijamas i to kao retard idiot, tei umobolnik psihotik.
      Pretpostavljam da si na vikendovom dopustu iz Lazine ustanove, zatvorenog odeljenja, u kojem izvesno imaš korifejsku funkciju.
      Iz tvoje opsednutosti sa seksom zaključujem da su spermiji pojeli svu tvoju sivu moždanu supstancu, što je propust terapeuta jer nisu upotrebili u terapiji antispermatike.
      Tvoji terapeuti čine i dalju grešku što te puštaju na slobodu bez košulje koja se veže odzadu, jer bi u svojim deliričnim eskapadama mogao povrediti sebe ili nekoga iz okruženja.
      Tvoje delirične pokušaje vredjanja ne uzimam ti za zlo, jer ti nisi kriv što si živ i ne možeš odgovarati za svoje postupke.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here