Брисел: Брзи преговори, а пријем далеко

Поделите:

Европска шефица дипломатије Федерика Могерини премијерима западнобалканске шесторке изнела понуду Европске уније: О поглављима истим темпом, улазак у ЕУ неизвестан
ЕВРОПСКА шефица дипломатије Федерика Могерини “сервирала” је на радној вечери с премијерима западнобалкансе шесторке понуду да регион у наредном периоду постане нека врста “истуреног одељења” Европске уније – сазнају “Новости”.

Наиме, Могеринијева је на састанку у Бриселу, у среду увече, пренела лидерима из Београда, Приштине, Скопља, Подгорице, Сарајева и Тиране да је ЕУ спремна да политички не кочи даљи процес приступања, све док се не дође до крајње инстанце, односно коначног уласка. Али, нагласила је да тачне рокове пријема нових чланица, због многобројних проблема у самој Унији, у овом тренутку није могуће предвидети.

Потез Могеринијеве у великој мери изнуђен је потребом Брисела да се смири нервоза на Западном Балкану подигнута у великој мери и због осећаја да су европске интеграције региона потпуно стављене “ад акта”. И сам састанак сазван је с намером да се превазиђе тренутни негативни развој ситуације у региону и да се све стране ангажују – ЕУ на одржавању динамике преговора, а кандидати на испуњавању преузетих обавеза.

Зато је понуда да се преговарачки процес не развлачи, да се одржи жељена брзина, а да се застане тек пред пријем у ЕУ. У склопу ове стратегије, већ је наговештено да се за крај јуна припрема међувладина конференција на којој би Србија требало да отвори нова преговарачка поглавља.

ИЗВИЊЕЊЕ ЗАЕВА

НИСАМ имао неки апетит, а све остало је било добро – овако је премијер Александар Вучић прокоментарисао састанак у Бриселу. Он је додао да је важно то што је будући македонски премијер Зоран Заев рекао да ће ова земља бити неутрална уколико дође до гласања за чланство КиМ у Унеско. Заев се, иначе, извинио због изјава да је у Србији “националистичко руководство Вучића”.

Вечерње Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here