Brisel: Brzi pregovori, a prijem daleko

Podelite:

Evropska šefica diplomatije Federika Mogerini premijerima zapadnobalkanske šestorke iznela ponudu Evropske unije: O poglavljima istim tempom, ulazak u EU neizvestan
EVROPSKA šefica diplomatije Federika Mogerini “servirala” je na radnoj večeri s premijerima zapadnobalkanse šestorke ponudu da region u narednom periodu postane neka vrsta “isturenog odeljenja” Evropske unije – saznaju “Novosti”.

Naime, Mogerinijeva je na sastanku u Briselu, u sredu uveče, prenela liderima iz Beograda, Prištine, Skoplja, Podgorice, Sarajeva i Tirane da je EU spremna da politički ne koči dalji proces pristupanja, sve dok se ne dođe do krajnje instance, odnosno konačnog ulaska. Ali, naglasila je da tačne rokove prijema novih članica, zbog mnogobrojnih problema u samoj Uniji, u ovom trenutku nije moguće predvideti.

Potez Mogerinijeve u velikoj meri iznuđen je potrebom Brisela da se smiri nervoza na Zapadnom Balkanu podignuta u velikoj meri i zbog osećaja da su evropske integracije regiona potpuno stavljene “ad akta”. I sam sastanak sazvan je s namerom da se prevaziđe trenutni negativni razvoj situacije u regionu i da se sve strane angažuju – EU na održavanju dinamike pregovora, a kandidati na ispunjavanju preuzetih obaveza.

Zato je ponuda da se pregovarački proces ne razvlači, da se održi željena brzina, a da se zastane tek pred prijem u EU. U sklopu ove strategije, već je nagovešteno da se za kraj juna priprema međuvladina konferencija na kojoj bi Srbija trebalo da otvori nova pregovaračka poglavlja.

IZVINJENJE ZAEVA

NISAM imao neki apetit, a sve ostalo je bilo dobro – ovako je premijer Aleksandar Vučić prokomentarisao sastanak u Briselu. On je dodao da je važno to što je budući makedonski premijer Zoran Zaev rekao da će ova zemlja biti neutralna ukoliko dođe do glasanja za članstvo KiM u Unesko. Zaev se, inače, izvinio zbog izjava da je u Srbiji “nacionalističko rukovodstvo Vučića”.

Večernje Novosti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here