Додик: Ово су године најплодотворније сарадње са Србијом

Поделите:

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Бањалуци да је у последњих неколико година остварена најплодотворнија сарадња Републике Српске и Србије, захваљујући српском државном врху, председнику Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић и њиховом тиму.

Захваљујући њима, рекао је Милорад Додик, сарадња с Републиком Српском је у фокусу приоритета политике коју води Србија.

Истакао је да су и председник Вучић и премијерка Брнабић веома посвећени сарадњи са РС и подржавају разне инфраструктурне пројекте и друге ствари како, како је казао, и приличи “државама где живи исти народ”.

Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са премијерком Аном Брнабић, Додик је приметио да су раније комуникацијски системи између РС и Србије били “запушени” што, казао је, није било случајно, и да ће то бити промењено.

Указао је на причу да је Србија добра само када је слаба и истакао да у Републици Српској мисле да је Србија увек добра, а поготово када је моћна.

“Ми овде никоме не желимо ништа да учинимо нажао. Сви пројекти ће бити корисни и моћи ће да их користе и други и ауто-пут који је део наших планова”, рекао је Додик.

Подсетио је да је Србија преузела на себе да финансира мост који је додирна тачка на Сави између Србије и Републике Српске.

Поручио је да ће ова плодотворна сарадња бити настављена и истакао да се Република Српска радује свим успесима Србије на свим пољима.

“Сваки успех Србије ми доживљамо једнако као људи у Србији. Има, додуше, у Србији оних којима ништа не годи, али су они у мањини”, приметио је Додик.

Имати, казао је, снажне институције у Републици Српској и Србији свакако је нешто што најбоље промовише заједничке циљеве.

О двојном држављанству

Милорад Додик очекује да ће Србја размотрити признавање двојног држављанства.

Истакао је и да се грађани РС више осећају да припадају Србији, него БиХ, јер то је, казао је, наш осећај, а о осећајима се не дискутује.

Република Српска, указао је Додик, је од Србије упоследњих пар година добила више него што је од БиХ у протеклих 25 година.

“Никада из Сарајева нисмо добили понуду да нешто заједно радимо, а кад бисмо понудили, били смо одбијени”, рекао је Додик.

Захвалио је Србији за помоћ у здравству која је, како је подсетио, прво стигла из Србије у почетку корона кризе.

Захвалан је, истакао је, због тога што грађани РС имају третман домаћих у Србији, када је реч о здавству и школству преноси РТС.

 
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here