Драгомир Анђелковић: Лондон на Балкану свађа Русију и Европу

Поделите:

Британско-централноевропски лоби је данас главни хушкач када се ради о свађању Европе са Русијом“

Британско-централноевропски лоби који се најбоље показао у Босни као антисрпски, данас је главни хушкач када се ради о свађању Европе са Русијом. Сама Европа нема снаге да испуни америчке захтеве и „удаљи Русију са Балкана“, али зато Британија преузима тај посао.

Амерички председник Доналд Трамп још је у изборној кампањи најавио да ће средства намењена Европи и овом делу Балкана знатно умањити. У први мах Трампа нико није схватао озбиљно, посебно јер је ЕУ и сама у проблемима, а Балкан је „врућ кромпир“ на европској територији, који је досада финансијски, бар њен већи део, био на јаслама Америке. Но, Трамп је речено и испунио, и буџет САД за Европу пројектован за 2018. годину, у односу на претходну, смањио чак за 336 милиона долара. Другим речима, председник Америке је Европи оставио да се бакће са Западним Балканом.

У тексту објављеном на сајту Фонда за стратешку културу професор Ненад Кецмановић поменуо је британски Дом лордова, Маршалов фонд за Европу, али и Педија Ешдауна и Волфганга Петрича, уз још неке актере, који су ових дана озбиљно активни, бар у делу који се тиче БиХ и РС.

Ако одемо шире од Босне и Херцеговине, исти актери, како би „смањили ширење руског утицаја“, већ су ставили под контролу званичну политику Македоније, Црне Горе, а тај посао приводе крају и на непризнатом Косову.

Питање је да ли то раде у име званичне Америке, сакривени под сукњу званичне Европе, или овај посао обављају лобисти такозване политике „државе дубоке Америке“, само под „фирмом“ ЕУ.

Политиколог Драгомир Анђелковић каже да званична Европа није у стању да води ни ефикасну пропаганду унутар својих граница у прилог јачању европске идеје, па ако је циљ да Европа буде „штит од ширења руског утицаја“ на овим просторима, тај посао ће бити стерилан.

„Европа нема снаге да било шта уради, а питање је и колико је Трамп лично за продубљивање антируске приче. За то је више заинтересована такозвана ’америчка дубока држава‘ са којом је Трамп у сукобу. У околностима кад Америка препушта ово питање Европи, могуће је да је то само начин на који Стејт департмент жели да релаксира односе на Балкану у односу на Русију, јер је Трампова администрација свесна да Европа неће моћи ништа да уради“, каже наш саговорник.

С друге стране, он додаје да, ако би у Европи неко на себе преузео обавезу да „штити“ Европу од Русије, а за америчке интересе, то би била Велика Британија.

„Што се тиче имена која су поменута, то су они исти људи који су антисрпски настројени, који су своје негативне емоције сад пренели на Русију. Дакле, тај лоби британско-централноевропски, који се најбоље показао у Босни као антисрпски, свакако је данас главни хушкач када се ради о свађању Европе са Русијом“, закључује наш саговорник.

Иначе, када је реч о такозваном Маршаловом плану Европе за Западни Балкан, он предвиђа да ће Немачка бити та која ће земљама Западног Балкана да помогне економски, како би на тај начин ублажила чињеницу да овај регион неће скоро постати део Европске уније, али и да би спречила Русију да то искористи и да ојача утицај и присуство у, пре свега, Србији. Британски лордови, пре неколико дана су се бавили Балканом на Већу за међународне односе Горњег дома Уједињеног Краљевства, у чијој расправи је учествовао као гост генерал Мајкл Роуз, иначе бивши заповедник снага УНПРОФОР-а у БиХ, а са којег је поручено: Нисмо смели да дозволимо Србима да показују мишиће. Што се тиче улоге Британије на Балкану, она је одувек била „тројански коњ“ Америке и што се тиче ових простора, али и што се тиче саме ЕУ.

Поделите:

2 Коментари

 1. Добро йутро Колумбо. А мудрости са “Видовдан” мало користиш вани. Никакав проблем соколе, само реци изворе мисли, ништа то неће одузети од твое памети. “Нема ништа од потока.” Ко е први рекао на “Видовдан”? Држимо се Лондона, то Драгомире нису ови хипнотисани русофили коии блееее ко овце. Лондон е направиио две арбанашке државе на србской земљи због Русие у едном веку. Треба ли да поновим за малоумне? Никакав проблем. Лондон е због Русие створиио две арбанашке државе на нашй земљи у едном веку.

 2. “Nemacka sigurno vodi zapadni balkan u EU”, kaze englez Mekalister jutros.
  Hahaha,terapija za majmune.
  Eto ti ,englez nam se sprda,kazu ,mi idemo vi udjite,kao onaj njihiv u EU parlamentu.
  Nego,vidis li ti Dragomire,sta radi hrvatska lezbejka,koju su nam englezi nametnuli…
  KRADE BRE NA VELIKO DRAGOMIRE.
  OTIMA DJUTURE CRNI SINE.
  TE MILIONI NA BRATOVLJEVU FIRMU.
  TE MILIONI NA SVOJU FIRMU.
  CIJI JE VLASNIK NJENA DEVOJKA.
  Dragimire,pusti sve,vidis li da hrvatska lezbejka LOPATOM BROJI PARE.
  NASE PARE.
  Tvoje pare,Dragomireee

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here