Еди Рама: Ако нас не примите у Европску унију, радикализоваћете Албанце

Поделите:

Еди Рама, премијер Републике Албаније, током своје посете Берлину, уочи сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел, рекао је ускраћивање европске перспективе Албанији подстиче радикалне муслимане у тој земљи што угрожава регионалну стабилност.

”Статистички, Албанија је већински муслиманска земља, али ја бих рекао да је Европа главна религија у Албанији.”, изјавио је Рама, упозоривши на намеру Русије да радикализује муслимане у тој земљи, позивајући ЕУ да ” не остави простор који би могле да попуне друге земље”. Такође, он је осудио европске политичаре који шире антимуслиманска осећања, напомињући да тако ”инвестирају у радикализацију”.

”Зато све те снаге, оне су практично од Европе, главни инвеститори у радикализацију. Мрзим их.”, рекао је, додајући да би затварање врата европској перспективи Албаније могло оставити празнину коју би Русија могла да искористи, као што се десило у случају наводног мешања Москве у изборе у Црној Гори 2016.године, што се може поновити било где на Балкану.

”Важно је да наш идеализам око Европе буде поштован и да се не схвата као наивност.”, оценио је Рама.

Фонет

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here