Енвер Хоџај: Дијалог са Србијом утиче на приступ земаља ЕУ према Косову

Поделите:

Два највећа ударца које је Косово примило након једнострано проглашене независности 2008.године било је то што није постало члан  Уједињених Нација и непризнавање од стране пет земаља чланица ЕУ, речено је на округлом столу који је организовао Институт за политичке студије у Приштини. У Приштини је одржан округли сто на тему ”Какав би требало да буде став Косова према пет држава које нису признале независност Косова”, а своје мишљење је изнео и Енвер Хоџај.

”Ако ове земље признају Косово као резултат дијалога са Србијом онда то није релевантно. Ја не очекујем да ових пет земаља признају Косово у 2018. Не могу да очекујем да ће се наши односи променити, али дијалог са Србијом може променити њихов приступ према Косову.”, оцењује  Енвер Хоџај, заменик тзв. косовског премијера. Посланик Иљир Деда критиковао је земље које нису признале независност Косова, а са друге стране упутио је критику и косовским институцијама.

”За ових десет година нисмо постигли много зато што смо на Косову имали једну трку о заслугама због признавања. Грчка је 2008.рекла да неће признати Косово, али да га неће блокирати, након чега је позвала Косово да отвори своју канцеларију у Атини. Десет година након тога још увек нисмо отворили канцеларију зато што не могу да се договоре кога ће тамо послати. Значи, све је политизовано.”, истакао је Деда. На састанку је такође речено да три од пет држава које не признају Косово имају своју канцеларију за везу у Приштини, док само једна не признаје пасоше Косова.

РТК 2

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here