Гренелов приступ променио начин на који се ЕУ бави Западним Балканом

Поделите:

Трамповој администрацији треба одати признање за позитиван замах у билатералним односима САД и Србије, јер је односима између Приштине и Београда посветила пуно пажње, енергије и ресурса, изјавио је амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри.

“И највећи критичари Ричарда Гренела се слажу да је његов приступ повећању динамике променио и начин на који се ЕУ бавила Западним Балканом”, рекао је Годфри на Београдској НАТО недељи, у организацији ЦЕАС.

Амерички амбасадор је истакао да је циљ Србије да начини напредак и да ће се то десити без обзира на администрацију у САД.

“Наш циљ да помогнемо Србији да напредује биће конзистентан, без обзира на исход америчких избора и надам се да ћемо наставити тај замах”, рекао је Годфри.

На питање модераторке да ли то значи да није сигуран у исход избора у САД, Годфри је одговорио да он представља администрацију која га је поставила, односно Трампову, док год је она на власти.

“Уз снажно вођство председника Александра Вучића и премијерке Ане Брабић, направили смо напредак ка бољој сарадњи међу нашим земљама, што сам потврдио Сенату. У Белој кући смо окренули страну ка новом поглављу наших односа, и не само упркос, већ можда и захваљујући пандемији. Наше пријатељство траје већ 140 година и издржало је многе тестове и дели многе циљеве, превазилази политику партија и изборне резултате у обе земље и наставиће да траје и након јануара”, нагласио је Годфри.

Према његовим речима, као резултат Вашингтонског споразума, Београд и Приштина, НАТО партнери, на путу су ка економској нормализацији.

Поштујемо војну неутралност Србије, али је рачунамо као део евроатлантске заједнице, казао је амерички амбасадор.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here