Хашим Тачи: Данас су победници Косово и ЕУ

Поделите:

Европски комесар за миграције и унутрашње послове, Димитрис Аврамопулос, саопштио је данас у Бриселу да је Европска комисија закључила да је Косово испунило све услове за визну либерализацију и да сад то треба да потврде Европски парламент и чланице Уније. Косовски званичници су том приликом изразили задовољство, надајући се да ће овај важан корак допринети Косову да дође до коначног циља либерализације виза и интеграције у ЕУ.

”У моје име и у име делегације изражавам захвалност Аврамопоулосу на пријему и одличном састанку. Драго ми је што смо заједно на овај важан дан за Косово. Данашња препорука Европске комсије је међу најбољим вестима за грађане Косова. Ово је историјски тренутак и признање за дугогодишње напоре да се Косово интегрише у срце Европе. Заједно смо постигли веома важан циљ и верујем да ће ускоро доћи време када ће грађани моћи слободно да се крећу. ”, рекао је Тачи на конференцији за новинаре са комесаром Димитрисом.

”Данас је почело рушење првог зида изолације једног европског друштва. Данас су победник Косово и ЕУ. Данашња вест окончава један ригорозан циклус испуњавања услова Европске комисије. ”, истакао је. Тачи је казао да је свестан и изазова унутар ЕУ када се ради о миграцији или порасту популизма, али је додао да се, узимајући у обзир да је Косово спремно, одлуке морају доносити брзо како би се окончала изолација грађана Косова.

”Наше институције ће наставити да раде како бисмо доказали да смо постигли напредак. Захваљујем Вама лично на великој посвећености, и то ће утицати на и на процес дијалога, који није лак, али неопходан и битан за нормализацију односа са Србијом.”, додао је.

РТК2

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here